Elm Ponies

Hassel Swabah HAD

img
© Toffe

Shetlanninponi ori Hassel Swabah HAD
VH12-017-0168
syntynyt 04.02.2011 (CAS)
104cm
Painotuslaji esteratsastus (HeB & 60cm)
Omistaja & kasvattaja Saila (VRL-05775)

Ossi täytti 3-vuotta 14.10.2011

Saavutukset

VIR MVA Ch myönnetty 29.07.2014!

KTK-II myönnetty 15.02.2012 77p
- erittäin hyvät tyypit, lyhyehköt etusääret
- tyypikäs ori, lyhyet hennot sääriluut
19 + 20 + 19 + 19 = 77 p

YLA2 myönnetty 20.02.2014 94p
30 (15+15) - 27 (21+6) - 18 - 14 - 5

SHLA-I myönnetty 25.02.2014 110,5p
19,5(19-20)-23-30-20-8-10

Sertit

22.10.2011 Adina MVA-sert
pt. Christina J. , LKV1 & BIS1

27.10.2011 Laikkarit MVA-sert
pt. Peppi S. , LKV1 & BIS1
23.03.2014 Jindabyne irtoSERT
pt. Christa W.
30.04.2014 Huvitus irtoSERT
pt. Kerppa

Jälkeläiset

26.05.2013 she-t. Rhea FK (e. Mäntysuon Aurora)
01.12.2013 she-t. Elm Annie (e. Elm Divyá)
19.12.2013 she-o. Elm Sebastian (e. Adelman Cecilia)
05.02.2014 she-t. Elm Wendla (e. Kindle SVA)
13.03.2014 she-t. Melkoinen Pähkinä (e. Lr's Melkoinen Salla)
03.03.2014 she-o. Reposaaren Hazel (e. GL Cinderella)
26.05.2014 she-o. Reposaaren Hamlet (e. GL Cinderella)


© Kisshu

Luonne

Muistan aamun kun astelin talliin ja pakkanen lähenteli -32-celsiusastetta. Aarikan laskettuaika olisi ollut seuraavana päivänä ja olin jättänyt valmistelut tälle päivälle. Hoidin aamutallin normaalisti ja noin puolessa välissä kierrosta avasin Aarikan karsinan oven, aikeissa ruokkia tamma. Ovi pamahti kiinni yhtä nopeasti kun olin sen avannut, säikähdin nimittäin pientä oranssia myttyä joka makasi tamman jaloissa. Jälkeenpäin olen nauranut reaktiolleni. Ossi oli ilmeisesti syntynyt aamuyöstä sillä se oli jo reippaasti jaloillaan ja imi emänsä nisää. Ori oli hyvin päättäväinen jo varsana ja tuuppi äitiään sivuun tutkiskellessaan paikkoja. Laitumella se näytti muille varsoille kuka määrää ja ihmisiä se pompotteli tahtonsa mukaan. Ossi on kuitenkin viisastunut hieman vanhetessaan eikä ole enää yhtä rämäpäinen kuin pienempänä. Toisia hevosia se ei tosin siedä juuri ollenkaan.

Ossi olisi hoitaessa hyvä kiinnittää käytävälle, vaikka hoitotoimenpiteen voi yhtä hyvin suorittaa karsinassa. Tulee kuitenkin muistaa, että ori on aina ori eikä yllättävät tilanteet tule kello kaulassa ja Ossilla on yhtä lailla hyviä ja huonoja päiviä kuten meillä ihmisillä. Useinmiten Ossi seisoo koko hoitotoimenpiteen kiltisti paikoillaan, nostaa kaviot kiltisti ja antaa kärsivällisesti selvittää harjansa. Huonoina päivinä se saattaa ärsyynnyksissään hieman yrittää näykkiä hoitajaansa, mutta napakka ei saa sen useinmiten lopettamaan. Ossi ei ole ikinä potkinut, eikä edes uhitellut takajaloillaan. Satulavyön kiristäminen on Ossin mielestä inhottavaa. Näykkäisyt ja luimiminen ilmoittavat selvästi orin kannan tästä asiasta. Pikkulasten kanssa ori ei tule toimeen, vaan pelottelee heitä näyttämällä hampaansa ja kääntämällä mielenosoituksellisesti takapäänsä. Yleensä tallin nuorimmat pysyvätkin orista kaukana. Pinteleitä laitettaessa Ossilla on tapana kuopia ja nostella jalkojaan, mutta se rauhoittuu kun sen kanssa pysyy vain itse rauhallisena eikä ala hermoilla. Pesu on orin ehdoton ykkönen ja se nauttii siitä täysin rinnoin, varsinkin kuumina kesäpäivinä. Se tykkäisi lotrata letkun alla vaikka kokonaisen päivän. Traileriin Ossia saa aina hieman suostutella kauraämpärin avulla. Loppujen lopuksi ori kävelee sinne varmoin askelin ja matkustaminenkin sujuu heinän voimalla melko usein rauhallisesti.

Jos joku tallin tammoista on kiimassa Ossin tarhaan vieminen on haastavaa. Varsinkin kevät on mielenkiintoista aikaa, Ossin miestellessä ja rikkoessa aitoja. Ossi tarhataan yksin tallin nurkalle, jossa se on jatkuvasti vahtivan silmän alla. Joskus se jopa hyppii pystyyn, mutta varoo kuitenkin ihmistä. Lähinnä orin katselu on huvittavaa. Kuitenkin, mikäli on tiedossa että tallilla on tamma kiimassa, on parasta laittaa Ossille naru turvan ympäri tai suitset päähän. Yleisillä paikoilla se olisi suotavaa lähes aina. Muuten se käyttäytyy kuin enkeli, seuraa kiltisti vierellä, eikä jaa tuijottelemaan mitään turhia mörköjä. Tarhassa ori pysyy mieluiten omassa rauhassa. Toisen ponin tullessa liian lähelle Ossi saattaa potkaista tai purra lajitoveria äkäisesti. Yleensä se tarhataankin yksin johonkin tallin lähettyville. Laitumella ori kuitenkin käyttäytyy suuremmassakin laumassa.

Ratsastaessa Ossi on herkkä ja kuuntelevainen, ainakin niin kauan että näkyvillä on pitkä laukkasuora tai muut hevoset kuumuvat. Ori toimii kentällä hienosti ja vastaa todella pieniin apuihin, mutta sietää myös ne hieman ronskimmat otteet loukkaantumatta. Orilla on loistava hyppykapasiteetti ja se taitaa myös kouluratsastuksen salat. Erikoisimmilla esteillä ori tarvitsee roimasti rohkaisua, että se suostuu hyppäämään. Ossi ei myöskään tee mitään ilmaiseksi, vaan sillä täytyy ratsastaa kokoajan, jäämättä matkustelemaan. Kouluvääntöön herra tylsistyy melko nopeasti, mutta osaa kuitenkin asiat Helppoon B:hen asti. Ossin voi luovuttaa hieman kokemattomallekkin ratsastajalle, kunhan tämä osaa perusasiat. Esteillä voidaan nähdä pieniä innostumisia, mutta usein ori on helppo hillitä ja pitää käsissä. Vaikka tämä ori toimii kentällä lähes moitteettomasti, on maastossa olo kokonaan toinen juttu. Ossi kuumenee erittäin helposti, varsinkin jos edellä oleva hevonen laukkaa tai ravaa. Silloin orille tulee pakottava tarve päästä ohitse ja se puree lujasti kuolaimeen ja yrittää kunnes on ohittanut lajitoverin. Eli maastoon mentäessä Ossin olisi aina parasta olla ensimmäisenä. Orilla on tapana myös tuijotella erilaisia uusia asioita ja muun muassa traktorit saavat sen silmät pyörimään päässä.

Suku

Isä: Jack Blacky
YLA2, SHLA-II, ERJ-III
Ii: Black Comes Back Iii: Menuen
Iie: Before You
Ie: SMK Lady Iei: Marvellous P.
Iee: Vejldining
Emä: Avslappnad Aarika
YLA2, SHLA-I, VPA-2
Ei: Luriwig Rassen Eii: Hector II
Eie: Ranssa
Ee: Geena Eei: Yero
Eee: Vind Spark

i: Jack Blacky on komea musta shetlanninponi ori. Herra on oikein kiltti ja leikkisä persoona, mutta tottelee silti käskyjä ja kunnioittaa ihmisiä. Ori rakastaa esteiden hyppelemistä ja onkin keräillyt kiitettävät määrät sijoituksia. Vaikka koulu ei ole sen lempipuuhaa, se taitaa senkin vallan mainiosti ja kisatulokset puhuvat tässäkin puolestaan. Lakiksi kutsuttu ori on startannut myös ponilaukoissa, sekä raveissa. Orille on kertynyt jälkeläisiä kahdeksan kappaletta. Lisäksi ori on palkittu YLA2,SHLA-II ja ERJ III palkinnoilla.

ii: Musta, komea ori Black Comes Back on syntynyt Yhdysvalloissa mutta kulkeutunut myöhemmin Suomeen. Black Comes Back on kilpaillut monipuolisesti sekä esteissä, koulussa että raveissa ja on jopa menestynyt niissä. Näyttelymenestystä herralta ei löydy, mutta se on silti periyttänyt upeaa ulkomuotoaan jälkeläisilleen. Kuulopuheiden mukaan ori oli hyvätapainen, mutta välillä hieman kuumuvaa sorttia oleva tapaus. Säkää orilla oli 99cm.

iii: 102cm korkea shetlanninponi ori Menuen oli väritykseltään musta. Ori toimi jalostusorina Yhdysvalloissa, mutta kilpaili myös menestyksekkäästi esteitä sekä muutaman kerran koulua. Menuenilla oli orin tavat, mutta sen kanssa kuulemma pärjäsi, kunhan oli tarpeeksi kärsivällinen ja mennä silloin tällöin myös orin ehdoilla.

iie: Ruunikko shetlanninponi-tamma Before You toimi lähes koko elämänsä pullaponina, epäonnistuneen raviuran jälkeen. Tammalle ei löytynyt sopivaa ratsastajaa, jonka takia ratsun uraakaan ei aloitettu. Sukunsa puolesta Before You oli kuitenkin haluttu jalostukseen ja sai 4 jälkeläistä. Tamma oli 104cm korkea.

ie: Hyväsukuinen shetlanninponi-tamma SMK Lady kilpaili sekä esteissä että koulussa.. Tammalta löytyy useita sijoituksia esteiltä, mutta kouluratsastuksessa Lady ei niinkään loistanut. Lady oli hyvä käsitellä maastakäsin, mutta ratsuna hieman vaikean puoloinen. Lady oli väritykseltään musta ja säkää tammalta löytyi vain 100cm. .

iei Estetykki Marvellous P. loisti kisaradoilla sekä näyttelykehissä. Ori oli ruunikko ja 104cm korkea. Marvellous P. ehti elämänsä aikana kokeilla myös raviuraa ja voitti jopa yhden lähdön. Enimmäkseen tätä herraa kuitenkin nähtiin estekentillä. Orin luonteessa ei erityisemmin ollut kehumista, se oli lähinnä kepposia tekevä ja hieman ilkeä otus.

iee Vejldining on monta suurlähtöä voittanut raviponi ja suosittu veikkauskohde. Tamma oli todella hyväkäytöksinen ja harvemmin kukaan löysi siitä mitään pahaa sanottavaa. Vejldining osasi myös ratsastuksen alkeet ja hyppäsi jopa pieniä esteitä, toki hieman omalla tyylillään. Tamma asusti lähes koko elämänsä pienellä tilalla Suomessa kahden tytön omistuksessa, joiden isä valmensi tammaa omien lämminveristensä ohella. Vejlding kuoli luonnollisesti vain 18-vuoden iässä.

e: Avslappnad Aarika on ruunikko, hieman jukuripäinen tamma. Se taitaa karkaamisen taidon ja ratsastajan heittäminen kentän hiekkaan on parasta viihdettä, mitä pieni poni voi keksiä. Tamma on kuitenkin todella hyvä ratsastaa, silloin, kun se sillä päällä on. Se on kerännyt sijoituksia sekä esteistä että koulusta, mutta maastoesteet ja kenttäkin ovat tulleet tutuiksi. Aarika on saavuttanut SHLA-I, YLA2 ja VPA-2 palkinnot. Varsoja Aarikalla on Vintiön lisäksi kolme muuta.

ei:Luriwig Rassen on todella suloinen ruotsalainen ori. Vappuna syntyi pienelle maatilalle, jossa oli kautta-aikain kasvatettu shetlanninponeja, pieni ruunikko orivarsa. Sen otsaa koristi suuri tähti ja silmät olivat lempeät. Rasse todellakin oli lempeä, eikä siitä löytynyt tippaakaan orimaisuutta, päinvastoin. Se viihdytti joskus jopa lapsia talutusratsastuksen parissa. Kun ori sitten kahmaisi varsanäyttelyissä palkinnot toisensa jälkeen, tehtiin siitä tarjous ja se siirtyi oriasemalle. Sielä se koulutettiin ensin ratsuksi ja sillä kilpailtiin sekä esteissä että koulussa. Sijoituksia poni on kerännyt erilaisista näyttelyistä ja kilpailemalla menestyksekkäästi koulussa pääasiassa tasolla Helppo B, mutta myös Helppo A:sta orilla on muutama sijoitus. Ansiokkaan kisauran jälkeen ori siirtyi täysipäiväiseen siitokseen vain 15-vuotiaana. Ori astuu edelleen tammoja oriasemalla pienessä kaupungissa.

eii Hector II asui koko elämänsä shetlanninponeja kasvattavassa, suuressa siittolassa. Hektor oli hyväluontoinen, mutta hieman villi orin ketales, joka keksi tuontuostakin kepposia. Kimo ori rakasti esteiden hyppäämistä, mutta orilla ei juuri kilpailtu, sillä sen upea suku puhui puolestaan jalostuksessa. Hektorilta olisi kuitenkin löytynyt kapasiteettia pitkälle ja monen mielestä orin kykyjen hukkaan heittäminen oli vastenmielistä, mutta onneksi siitä saatiin monia käyttökelpoisia jälkeläisiä. Lähes sadan ponin isä oli kantakirjattu ensimmäisellä palkinnolla, joten sen luonnekkin puhui puolestaan. Ori lopetettiin 25-vuotiaana, koska se meni niin huonoon kuntoon.

eie:Ranssa syntyi pienessä siittolassa Isossa-Britanniassa. Ruunikon tamman alku ei ollut hääppöinen, sillä kaksosvarsana syntyneen tamman emä hylki sitä. Se kuljetettiin samana päivänä toiselle puolelle Britaniaa, jossa se sai itselleen varaemän ja sen elämä pääsi alkamaan. Tilalla vieraillut ruotsalainen nainen ihastui tammaan ikihyviksi ja vieroitusikäisenä Ranssa jo matkustikin kohti Ruotsia. Kilpailtuaan muutaman vuoden, halusi pienen maatilan omistaja ostaa tamman itselleen siitokseen. Loppuelämänsä tamma sitten asuikin sielä, saaden vain yhden jälkeläisen.

ee: Geena, lehmänkirjava 105cm korkea tamma asui suuren puoliverisiittolan maskottina. Syntymäpaikasta ei ole tietoa, mutta kasvattajaksi tammalle on merkitty Jaana Kokko. Tamma ilmeisesti kulkeutui puoliverisiittolaan kaupanpäällisinä. Tammalla kilpailtiin muutamat kilpailut koulussa tasolla Helppo C , mutta pääosin se vietti laatuaikaa laitumella, suurten puoliveristen jaloissa nyhjäämällä ja mahaa kasvattamalla. Tammalla teetettiin kolme varsaa, joista yksi on Aarika. Geena oli kuulemma todella tuittupäinen tapaus, lieneekö Aarika perinyt tämän piirteen äidiltään.

eei: Yero on ruotsalainen esteponi. Sen omisti ruotsissa asustava kilparatsastaja Henrik Rugwan, jonka luona ori myös syntyi. Henrikin lapset aloittivat Yerolla kilpauraansa. Ori oli todella kiltti tapaus ja opettikin kaikki Henrikin lapset ratsastuksen saloihin. Kisatuloksien kanssa se ei loistanut, mutta luonteensa ja rakenteensa puolesta se siitti monia varsoja, jotka ovat pärjänneet kisaurallaan hyvin. Yero kuoli luonnollisesti kesällä, ollessaan 29-vuotias.

eee: Vind Spark syntyi ja kasvoi samassa siittolassa kuin Hector II. Kolmevuotiaana se palkittiin rotunsa parhaana tammavarsana ja siitä sen näyttelyura lähti nousuun. Monet arvonimet keräillyt tamma myytiin toiselle kasvattajalle, jonka luona se synnytti seitsemän tervettä jälkeläistä. Vind Spark menehtyi vain 17vuotiaana.

Kisakalenteri

Epäviralliset näyttelyt & match showt

NJ-sertit löydät ylhäältä, kohdasta saavutukset

27.02.2011 Kuurakka varsat aikuiskuvilla 1/11
"Hyvä runko ja ylälinja, erinomaiset leimat, sääriluut hieman lyhyet."
28.08.2011 Adina alle 148cm PUN
31.08.2011 Adina shetlanninponiorit 4/8
20.09.2011 ZEN poniorit & -ruunat PUN1, BIS1
Tuomarin erikoismaininnat: Tuomarin suosikki
10.12.2011 Wisdom Welsh shetlanninponit PUN 1
23.12.2013 HerkkäHetki shetlanninponit LKV1
05.01.2014 Lasolan ratsutila shetlanninponit 1/5

ERJ:n alaiset sijoitukset 38kpl
11.01.2014 / ERJ tarina Kutsu / 60cm /1/3
Tarina päiväkirjassa

03.10.2011 / ERJ Kutsu / 60cm / 2/30
04.10.2011 / ERJ Kutsu / 30cm / 3/41
30.10.2011 / ERJ Kutsu / 50cm / 1/50
31.12.2011 / ERJ Kutsu / 50cm / 3/50
20.02.2012 / ERJ Kutsu / 60cm / 7/60
22.12.2013 / ERJ Kutsu / 60cm / 6/50
13.12.2013 / ERJ Kutsu / 50cm / 4/30
18.12.2013 / ERJ Kutsu / 50cm / 4/40
20.12.2013 / ERJ Kutsu / 50cm / 4/30
22.12.2013 / ERJ Kutsu / 60cm / 3/13
23.12.2013 / ERJ Kutsu / 60cm / 3/13
31.12.2013 / ERJ Cup Kutsu / 60cm / 4/91
26.12.2013 / ERJ Kutsu / 50cm / 3/24
30.12.2013 / ERJ Kutsu / 60cm / 4/38
01.01.2014 / ERJ Kutsu / 60cm / 4/38
06.02.2014 / ERJ Kutsu / 60cm / 4/30
03.02.2014 / ERJ Kutsu / 50cm / 4/30
04.02.2014 / ERJ Kutsu / 50cm / 3/30
07.02.2014 / ERJ Kutsu / 50cm / 2/30
08.02.2014 / ERJ Kutsu / 50cm / 3/30
11.02.2014 / ERJ Kutsu / 50cm / 5/30
12.02.2014 / ERJ Kutsu / 50cm / 1/30
31.01.2014 / ERJ Kutsu / 60cm / 3/31
03.02.2014 / ERJ Kutsu / 50cm / 1/31
04.02.2014 / ERJ Kutsu / 60cm / 1/48
30.01.2014 / ERJ Kutsu / 60cm / 5/40
11.02.2014 / ERJ Kutsu / 50cm / 4/17
10.02.2014 / ERJ Kutsu / 60cm / 3/23
12.02.2014 / ERJ Kutsu / 50cm / 1/30
19.02.2014 / ERJ Kutsu / 60cm / 1/30
21.02.2014 / ERJ Kutsu / 50cm / 1/34
11.03.2014 / ERJ Kutsu / 60cm / 3/40
13.03.2014 / ERJ Kutsu / 60cm / 3/40
14.03.2014 / ERJ Kutsu / 60cm / 4/40
16.03.2014 / ERJ Kutsu / 60cm / 1/40
12.03.2014 / ERJ Kutsu / 50cm / 4/30
27.02.2014 / ERJ Kutsu / 50cm / 5/34

KERJ:n alaiset sijoitukset 3kpl
10.12.2013 / KERJ Kutsu / aloittelijaluokka / 2/20
12.12.2013 / KERJ Kutsu / aloittelijaluokka / 2/20
13.12.2013 / KERJ Kutsu / aloittelijaluokka / 1/20
Villi esteratsastus, 24kpl sijoituksia
18.08.2011 / villi Kutsu / 30cm / 3/18
19.08.2011 / villi Kutsu / 30cm / 2/17
20.08.2011 / villi Kutsu / 30cm / 1/17
21.08.2011 / villi Kutsu / 30cm / 4/22
21.08.2011 / villi Kutsu / 50cm / 1/24
20.08.2011 / villi Kutsu / 40cm / 1/18
31.08.2011 / villi Kutsu / 60cm / 1/13
29.09.2011 / villi Kutsu / 40cm / 2/13
30.09.2011 / villi Kutsu / 40cm / 3/13
30.09.2011 / villi Kutsu / 60cm / 1/12
04.10.2011 / villi Kutsu / Puomi / 1/8
11.11.2011 / villi Kutsu / 50cm / 3/29
12.11.2011 / villi Kutsu / 60cm / 2/30
17.12.2011 / villi Kutsu / 60cm / 5/80
02.11.2011 / villi Kutsu / 50cm / 7/49
04.11.2011 / villi Kutsu / 60cm / 4/50
17.11.2011 / villi Kutsu / 50cm / 3/49
20.11.2011 / villi Kutsu / 60cm / 2/57
26.11.2011 / villi Kutsu / 60cm / 6/57
29.11.2011 / villi Kutsu / 50cm / 1/49
30.11.2011 / villi Kutsu / 50cm / 1/49
30.11.2011 / villi Kutsu / 60cm / 1/57
30.11.2013 / villi-cup Kutsu / 50cm / 6/43
01.12.2013 / villi Kutsu / 60cm / 1/23

Valmennukset & päiväkirja

29.07.2014 - "Arvonimi myönnetty"
Voi tätä onnen päivää! Olin jo täysin unohtanut hakemukseni Ossin arvonimestä ja hieman ihmetellen kääntelin ruskeaa kirjekuorta jonka postinkantaja oli tuonut. Avatessani sen en voinut kuin hyppiä, Ossi on nyt VIR MVA Ch! Hienot YLA, SHLA & KTK palkinnot siihen päälle, niin ei voi kuin hymyillä leveästi. Vieläkö pitäisi orin kaksi sijoitusta napsia jostain ja viedä se ERJ:n laatikseen?

11.01.2013 - ERJ tarinakisat Heavyweight Draftingissa Tehtävänanto: Kirjoita mahdollisimman mielikuvituksellinen tarina talvisesta metsästä, siihen saa liittyä epätodelliset asiat, muinaistarut jne. Tarinan ei tarvitse liittyä kilpailupäivään (toki saa liittyä), mutta jollain tapaa hevosiin.


Metsä on synkkä. Tuuli viskoo lunta oksilta ja huutaa samalla vihoissaan. Pienen ponin karkureissusta on hetkessä muuttunut hyvin kummalliseksi. Puiden oksilta tipahtelee lunta kun tuuli puhaltaa äkäisesti. Poni voi nähdä koivujen kasvot, ne hytisevät kylmyyttään eivätkä näytä tyytyväisiltä. Joku aivastaa ja kiroaa tuulen voimaa. Jänis kävelee ponin ohi kahdella jalalla, pitäen käpäliä korvillaan. Se tervehtii ponia, aivan kuin se olisi arkipäivää. Poni alkaa mennä hieman paniikkiin. Ei kukaan ollut puhunut, kun emännän kanssa oltiin matkassa oltu. Poni jatkaa matkaansa, se on eksynyt ja haluaisi nopeasti pois tästä pelottavasta metsästä. Metsään meni tämäkin yritys, se toteaa kun löytää itsensä vielä syvemmältä puiden katveesta. Puut kiroavat ääneen, tiuskivat ponille juurille astumisesta ja huutavat tuulelle. Tuuli nauraa ivallisesti ja iskee jälleen uuden puuskan. Nyt puut jo anelevat sitä lopettamaan. Poni on kauhuissaan, jostain kuuluu kaatuvan puun rytinää ja pelokasta huutoa. Tuuli jatkaa riepottelemistaan ja linnut yrittävät pysyä puiden oksilla. Toinen onnistuu, toinen taas lentää tahtomattaan tuulen mukana. Kuin taikaiskusta ponin eteen ilmestyy valkoiseen mekkoon pukeutunut, hohtava nainen. Se puhuu lempeällä äänellä, mutta ponia pelottaa silti. Haltija katsahtaa poniin, mutta ei sano sanaakaan tälle, vaan alkaa puhua ihmeellisellä kielellä jotain, mitä poni ei ymmärrä. Pian tuuli tyyntyy, puut lakkaavat huojumasta ja taivaalta alkaa sataa hiljalleen lunta. Pieni poni ei tajua, mitä tapahtui. Metsä muuttuu hetkessä kuin satumaaksi, eläimiä vilistää sielä täälä kädessään pieniä paketteja ja joulukoristeita. Poni katselee kummastellen tätä kaikkea, ei se ollut koskaan nähnyt pupujen ja hiirien kävelevän kahdella jalalla. Haltija kysyy ponilta, onko sillä jokin hätänä. Poni ei vastaa. Haltija kuitenkin tietää, mistä poni on tulossa ja minne kuuluu. Se tarttuu hellästi ponin otsatukkaan ja ohjaa tämän pienen pellon laidalle. Siitä poni osaisi jo kotiin. Ja poni meni, se juoksi lujempaa kuin koskaan ennen, kiiti suoraan omaan karsinaansa. Se ei koskaan, ei koskaan enää lähtisi omille teille.

31.12.2013 - ERJ-Cup sijoitus!
Kävelin tallikäytävällä hermostuneena, keskellä kaaosta. Joka puolella juoksi ihmisiä, kantaen satuloita ja suitsia. Olin saapunut katraani kanssa Dark Side Trakehnersiin, kilpailemaan joka kuukautisessa ERJ-Cupissa. Kun olin postittanut ilmoittautumis lomakkeita, en ollut edes ajatellut jännittäväni näin paljon. Pian hoitajatyttö herätti minut omista ajatuksistani, taluttaen tepastelevaa Ossia perässään. Ori oli todella kuuma, hyppi pystyyn ja kääntyili. Selvisimme vierastallista kuitenkin ulos ilman haavereita. Talutin Ossin lähelle lämmittelypaikkaa, apunani kolme tallityttöä. Nousin selkään ja heti alusta asti huomasin, että ori oli lähes yhtä hermostunut kuin minä. Lämmitellessä unohdin kuitenkin missä olin ja Ossikin rauhoittui. Hyppäsin Ossin kanssa melko reippaasti jo lämmittelyssä, että ori ehtisi hieman purkaa paineitaan ennen todellista suoritusta.

Oli meidän vuoromme startata. Ratsastin Ossin sisään maneesiin, johon olisi varmasti mahtunut kolme kertaa meidän oma maneesimme. Yleisöä oli valtavasti. Tervehdin tuomaria ja lähdin suoritukseen. Ossi ampaisi laukkaan kuin suurempikin estehevonen ja heti ensimmäisen esteen jälkeen jännitys oli tipotiessään. Olin enemmän kuin yllättynyt, kun ratsastin maaliviivan ylitse ja kuulin kaiuttimista, että olimme saaneet puhtaan radan ja pääsisimme uusintakierrokselle.

Tallitytöt kävelyttivät Ossia ympäri tilaa, sillä aikaa kun itse katselin muiden suorituksia. Näin monta puhdasta ja nopeaa rataa. Olin jo tyytyväinen omaan suoritukseemme, joten lähdin uusintakierrokselle ilman suurempaa voitonhalua. Ossi kuitenkin oli nopea, se kääntyi kurveissa kuin paikallaan ja kiisi suorat niin lujaa kuin pääsi. Ja kuinka ollakkaan, maalissa meidät kuulutettiin luokan johtoon. Hypin innoissani, kuin pikkutyttö. Ossikin pörhisteli tyytyväisenä, luultavasti tiesi tehneensä täydellisen suorituksen. Siirryin maneesiin ja jätin ponin tallityttöjen hoiteisiin. Menin ulos hyvissä ajoin ennen palkintojen jakoa ja hyppäsin Ossin selkään. Palkintojenjaossa varmasti hymyilin enemmän kuin koskaan ja Ossi esitteli kunniakierroksen aikana upeita pukkejaan. Kotimatkalle lähdettiinkin ruusuke auton taustapeilissä heiluen.

08.12.2013 - Estevalmennus, Saila © omistaja
Valmensin tänään Jennikaa ja Ossia esteillä. Ossi oli ollut muutaman päivän vapailla, joten virtaa löytyi enemmän kuin sähkölaitokselta. Valmennus aloitettiinkin ravivolteilla ja niitä jatkettiin, kunnes oli ori avuilla ja kuunteli Jennikan käskyjä. Ensimmäiset hypyt olivat melkoisia kenguruloikkia ja tekniikka oli enemmän kuin huono, Ossi joko ponnisti liian kaukaa tai myöhään. Muutaman hypyn jälkeen meno rauhoittui. Kaksikko hyppäsi jumppasarjaa, mikä oli Ossille tuttua. Lähestymiset olivat hieman epätarkkoja, sillä olin tarkoituksella laittanut esteen paikkaan, mihin olisi ratsastettava todella tarkat tiet onnistuakseen. Ossi kuitenkin hyppäsi puhtaasti huonoista paikoista välittämättä ja Jennika saikin kehua valmennuksen sujuvuudesta ponia, ei itseään.

23.11.2013 - Päiväkirjamerkintä
Ossi tepasteli reippaasti vierelläni, kun talutin sitä kohti tyhjänä olevaa tarhaa. Ori oli kiinni liinassa, sillä aioin juoksuttaa sen. Muutaman päivän ajan maahan oli satanut tasaiseen tahtiin lunta, joten ponin juoksuttaminen pehmeässä hangessa antaisi sille kunnon lihastreenin. Portilla Ossi pysähtyi ja katsoi minua ilmeellä, että ei varmasti kahlaisi lumihankeen. Pienen suostuttelun ja manaamisen jälkeen poni kuitenkin käveli jo kiltisti ympärillä. Toki korvia piti hieman luimistella. Juoksutin Ossia puolisen tuntia hangessa, jonka jälkeen suuntasin maneesin. Ori sai temmeltää hetken aikaa maneesissa irrallaan ja voi niitä pukkien määrää. Kun se oli saanut tarpeekseen, vein sen talliin harjattavaksi. Ori oli hieman hionnut, joten sen sijaan että olisin laittanut sen ulos pakkaseen, jätin sen hetkeksi rouskuttelemaan heiniä talliin.

14.01.2012 - Estevalmennus, Vehmanan päävalmentaja © omistaja
Olin kasannut maneesiin valmiiksi mitä hirveimpiä esteitä. Erikoisesteet olivatkin Ossin pelonaihe, joten vain mielikuvitus oli rajanani kun suunnittelin näitä esteitä ja pistin tallitytöt rakentamaan. Ossi saapui puhisten maneesiin katsoen jo valmiiksi hieman epäluuloisesti esteitä. Alkuravien ajan Sailan piti hakea Ossin huomiota, sillä ori keskittyi vain esteiden kyttäämiseen. Verryttely tapahtui jumppasarjalla, jossa oli kirkuvan väriset puomi ja lisäksi vielä erilaisia kukka härpäkkeitä ja värikkäitä liinoja. Ossi kyttäsi ensimmäistä estettä niin paljon, että hyppy epäonnistui ja Saila menetti rytmin koko jumppasarjan ajaksi. Kiljuin keskellä maneesia naama punaisena että ohjaa sitä ponia. Seuraava kerta ei ollut ensimmäistä parempi mutta pikkuhiljaa asiat alkoivat sujua. Seuraavaksi ongelmia tuotti vesieste. Neljä ensimmäistä kertaa Ossi kieltäytyi, mutta kun Saila vihdoin päätti että alkaa ratsastamaan sillä, ori hyppäsi. Valmennus kesti kaksi tuntia ja siinä ajassa saimme hiottua orin kammoja hieman pois. Edistystä havaittavissa siis!

13.01.2012 - Estevalmennus, Vehmanan päävalmentaja © omistaja
Saila ja Ossi aloittivat verryttelyt itsenäisesti, jonka aikana seurasin tämän parin yhteistyötä. Saila ratsasti Ossia pehmeillä avuilla ja ori kuunteli hienosti pienimpiäkin pidätteitä. Hyppääminen sujui yhtä hyvin kuin alkuverryttelykin. Aloitin kuitenkin valmennuksen, sillä kaikista löytyy aina jotain parantamisen varaa. Tänään otimme syyniin lähestymiset. Ossi saattoi välillä kaahottaa esteelle, välillä sen lähestyminen oli hieman laiskahko. Olisi hyvä löytää tässä asiassa kultainen keskitie. Pistin suurelle ympyrälle vastakkaisille puolille ristikon ja puomin. Sailan tuli laskea askeleet tarkasti aina ympyrän puoliskoilla ja toisella puoliskolla tähdätä samaan lukuun. Aloitimme ravissa. "1, 2, 3..." Saila laski ja sai 12 askelta toiselle puoliskolle ennen hyppyä. Kun este oli hypätty ja kaikki jalat olivat toisella puolella, Saila alotti alusta. Kun Ossi meinasi hypätä liian kaukaa, 11. askeleen kohdalla, Saila teki puoli pidätteen ja ori otti vielä yhden hieman lyhyemmän askeleen. Kehuin kaksikkoa, sillä tämä oli se mitä hain. Seuraavaksi käskin Sailan toistaa samaa laukassa. Saila osasi hyvin laskea askeleet ja rytmittää laukan niin, ettei huteja tullut. Lopuksi pistin kaksikon hyppäämään jumppasarjaa, josta myös Ossi innostui.

13.01.2012 - Päiväkirjamerkintä
Lastasin Ossia kuljetusvaunuun kuuden maissa aamulla. Ori oli saanut karsinassaan aamukaurat ja heinät odottaisivat trailerissa. Ossi asteli vaunuun yllättävän reippaasti, eikä temppuillut lainkaan. Starttasin auton ja ajoin hitaasti pihatielle ja lähdin kohti valtatietä. Kahdensadan kilometrin matka alkoi, perillä olisi oltava ennen yhdeksää. Viikonlopun mittainen valmennusleiri Ossin kanssa oli alkanut. Viikonlopun aikana tultaisiin harjoittelemaan esteratsastuksen perusasioita ja hiomaan niistä täydellisiä. Ajomatka sujui mietteissä ja pian olimmekin jo perillä Vehmanan talvisissa maisemissa.

04.01.2012 - Estevalmennus, dissh
Olitte Ossin kanssa jo hieman lämmittelemässä kun saavuin paikalle. Ori ravasi reippaanoloisesti apujasi kuunnellen. Laitoin pitkälle sivulle kolme maapuomia ja pyysin teitä tulemaan ne ensin muutaman kerran käynnissä ja myöhemmin ravissa. Ossi katseli puomeja hetken aikaa, mutta ylitti puomit hienosti. Ajoit orin hyvin eteen ja ratsusi kuuntelia sinua koko ajan. Käskin sinua nostamaan laukan ja laukkaamaan ensin pari kierrosta tehden muutaman voltin sinne sun tänne. Teit työtä käskettyä ja laukkailitte muutaman kierroksen sekä omatoimisesti hidastit ja lisäsit tempoa. Näin sait Ossin vielä paremmin kuulolle. Pyysin teitä tulemaan puomit myös laukassa. Ossi ylitti jälleen puomit erinomaisesti. Samalla teitä katsellessani ja neuvoessani sijoitin maneesiin esteitä. Kaksi 40 senttistä pystyä, 50 senttiä korkean kolmen pystyesteen sarjan sekä kaksi 60 sentin korkuista okseria. Käskin sinun tulla ensin toisen pystyistä pariin kertaan verryttelynä ennen kokonaista rataa. Ossi alkoi kiihdyttämään ennen estettä ja taisit hieman siinä samalla rykäistä ohjista, joten Ossikin päätti kiertää esteen. Neuvoin sinua siirtymään hetkeksi raviin, ravailemaan pari volttia ja siirtymällä sitten uudelleen laukkaan. Lähestyitte taas estettä, annoit pari pidätettä ponille ja se hyppäsikin sutjakasti esteen yli. Tulitte esteen vielä uudelleen, jälleen hyvällä menestyksellä. Seuraavana oli vuorossa rata. Ensin molemmat pystyt, sitten okseri, sarja ja lopuksi vielä toinen okseri. Ohjasit Ossin hyvin esteillä, pidit katseesi ylhäällä ja ratsastit ponia päättäväisesti eteenpäin esteillä. Sarjassa saitte esteiden väliin viisi askelta, pidätit Ossia hieman liikaa. Koska muu rata meni hienosti, pyysin sinua tulemaan vielä sarjan uudelleen, tällä kertaa esteiden väliin neljä askelta. Onnistuitte hyvin ja käskin sinua tekemään vielä loppuverryttelyn. Hienoa työtä!

01.10.2011 - Päiväkirjamerkintä
Ossin kanssa on viimeisen viikon aikana keskitytty lähes kokonaan kouluratsastukseen. Valmennuksessa valmentaja painotti orin huonoa apujen kuuntelua ja antoi kotiläksyksi jumalattoman määrän erilaisia harjoituksia, joita orin kanssa pitäisi tehdä. Temponvaihteluiden täyteinen viikko on kuitenkin tuottanut tulosta, Ossi kuuntelee hieman herkemmin pidättäviä apuja. Ehkä tämä tästä!

Ilma on hieman viilentynyt ja yhtenä aamuna maassa oli jopa kuura. Ossi oli hikinen treenin jälkeen, joten päätin heittää sille selkään fleeceloimen ja jätin sen hetkeksi karsinaansa. Ori oli kuitenkin näreissään jouduttuaan jäämään sisälle yksin ja oli päättänyt, ettei hän tälläisiä turhakkeita tarvitse. Kuinka ollakkaa, parin tunnin päästä kun Ossin olisin vienyt ulos, odotti karsinan lattialla loimi. Pieninä palasina tietenkin. Uusi loimi olisi siis harkinta listalla vai pitäisikö antaa tämän pirulaisen paleltua talvellakin? Tämä ajatus kuulosti silloin kovin houkuttelevalta...

10.09.2011 - Estevalmennus, Suokukan ratsastuskoulu / Hilma
Alkuverkassa keskitytään saamaan hevoset hyvin kuulolle ja taivutellaan niitä erilaisten ympyröiden ja kiemuroiden avulla. Sitten aloitetaan hyppääminen pienellä jumppasarjalla. Kun hevoset ovat vertyneet kunnolla, aloitetaan kunnon työt. Ensin treenataan sarjaa, jonka ensimmäinen este on normaali pysty ja toinen este okseri. Esteitä korotetaan aina hevosen ja ratsastajan tason mukaan. Tunnin aikana hypätään myös lainetta ja kapeaa pystyestettä.

Alkuverryttely sujui erittäin hyvin. Ori oli hyvin kuulolla ja jumppasarjalla Ossi käytti hyvin selkäänsä. Sarjan hyppäämisesä kuitenkin oli alkuun vähän hankaluuksia, kun ori päätti ettei voi sitä mitenkään hypätä ja siihen tulikin sitten muutama kielto. Sait kuitenkin lopulta Ossin esteiden yli, jonka jälkeen työskentely alkoi taas sujua kunnolla. Myös erikoisesteillä oli alkuun hieman ongelmia, varsinkin kapealla pystyesteellä, josta ori ilmeisesti oli päättänyt, ettei mahdu tolppien väliin. Kun sait lopulta Ossin kaikista esteistä kerran yli, loppu sujui todella hyvin.

05.09.2011 - Päiväkirjamerkintä
Ilmoitin Ossin muutama päivä sitten sen ensimmäisiin NJ:n alaisiin näyttelyihin. Tavoitteena olisi saada serti, saa nyt kuitenkin nähdä miten herra osaa käyttäytyä. Syksyn tullen orimaiset piirteet ovat jokseenkin lisääntymään päin, varsinkin kun osa tallin tammoista on kiimassa. Valmentautuminen jatkuu ahkerasti, ehkä vielä joskus saataisiin tarvittavat sijoitukset laatuarvosteluja ajatellen. Muuten syksy on sujunut hienosti, Ossin kanssa ollaan valmentauduttu ja kisoissa startattu vaihtelevalla menestyksellä. Kaikkien onneksi Ossi on myös ollut täysin terve. Orin käyttö jalostuksessa alkaa kutkuttaa mielessäni, mutta ajattelin odottaa vielä, että poika hieman kasvaisi. Ja keräisi tietenkin vähän sijoituksia alle. Jatkamme talven odottelua innolla, sekä tulevia hankitreenejä!

14.08.2011 - Estevalmennus, Leena Koivisto © omistaja
Heti tunnin alussa oli vaikea uskoa että ori tosiaankin oli Aarikan jälkeläinen. Se toimi lähes vastakohtana, kuunteli kaikkia antamiasi apuja tarkasti ja kulki lähes kokoajan muodossa. Kauhulla odotin pukkisarjoja, mitä sen emän kanssa usein nähtiin, mutta niitä ei tullut. Aloittelimme lämmittelemällä kolmella puomilla, jotka oli laittanut peräkkäin. Tarkoitus oli mahduttaa kolme raviaskelta jokaisen puomin väliin ja näin lyhentää pidentää raviaskelta hieman. Ensimmäisillä kerroilla Ossi köpötteli välit jalkojaan nostelematta, mutta kun ajoit sitä ihan hieman eteenpäin ja pidensit ravia, askeleet menivät tasan oikein. Ossi oli kokoajan herkkänä avuillesi ja kuunteli jopa pidätteitä. Nostin puomit pieniksi ristikoiksi ja selitin että nyt olisi tarkoitus tehdä sama, mutta esteiden kanssa ja laukassa. Ossi innostui ennen esteitä ja toiseen väliin mahtui vain 1 laukka-askel kahden sijasta. Kehotin rauhoittelemaan oria hieman enemmän ja yrittämään uudestaan. Nyt askeleet menivät oikein puolipidätysten avulla ja oikealla istunnalla. Korotin jumppasarjan noin 40cm korkeiksi pystyiksi ja Ossi suoritti ne oikein hienosti. Kehuin tunnin lopuksi teitä hienosta yhteistyöstä.

14.08.2011 - Päiväkirjamerkintä
Ossi ilmoitettiin tänään elämänsä ensimmäisii varsinaisiin kilpailuihin ja nyt jäädään odottamaan mitä tuleman pitää. Yllättääkö Ossi sijoituksella vai tullaanko kotiin tyhjin käsin? Viimeaikaisten valmennusten perusteella voitaisiin jopa sijoittua. Ori tulee tulevaisuudessa luultavasti starttaamaan lähinnä esteluokissa, mutta tarkoitus on startata myös parissa koulu-, maasto- ja kenttäluokassa. Näyttelyitä kierrellään myös tasaiseen tahtiin. Odotukseni orin suhteen ovat melko korkealla, tähtäimessä olisi muotovalion titteli, sekä muutamat laatispalkinnot, ykkösiä tietenkin pitkä rivi! Myös kantakirjaan pyritään. Myöhemmin tänään Ossilla on valmennus, siitä lisää sitten myöhemmin !

20.07.2011 - Estevalmennus, Leena Koivisto © omistaja
Olitte harjoitelleet itsenäisesti esteiden hyppelyä. Tänään teidän oli kuitenkin tarkoitus hypätä valvovan silmäni alla ja yrittäisin korjailla mahdollisia epäkohtia. Teitte alkulämmittelyt itsenäisesti samalla kun kannoin puomit ja tolpat kentän keskelle. Kasasin teille yhden ristikon ja aloitimme hyppäämällä sitä. Ossilla oli esteelle tullessa todella kova vauhti ja annoit sille maltillisesti puolipidätteitä. Unohdit kuitenkin rauhoitella sitä myös istunnalla ja seisoit melkein kokoajan jalustimilla. Käskin painaa perseen siihen penkkiin kiinni ja kokeilla uudelleen. Kun vihdoin tajusit istua alas satulaan, rauhoittui Ossikin. Pian se laukkasi kentällä rauhallisesti eikä tarvinnut enää niin hirveästi pidätteitä. Ori myös hätäili hieman hyppäämisen kanssa ja yleensä hyppäsi hieman liian kaukaa. Kehotin ratsastamaan Ossin rohkeasti lähelle estettä ja hypätä hieman lähempää. Suuremmilla esteillä orin tapa olisi jo pudotellut puomeja. Kun olimme saaneet tekniikan kuntoon, rakensin kentälle matalan, 40cm korkean muurin. Ossi katseli sitä kummissaan ja jälleen näimme pörhistelyä. Tällä kertaa se jopa otti muutaman sivuaskeleen, niin pelottava tapaus muuri sen mielestä oli. Kehotin rohkaisemaan oria kunnolla ennen estettä, että se hyppäisi. Ensimmäisellä kerralla Ossi pysähtyi muurin eteen ja hyppäsi jättimäisen kaniloikan, jonka takia suistuit selästä muurin toiselle puolelle. Ori pysähtyi kummissaan ja katseli minne ratsastaja oikein jäin. Aja eteen, karjuin kentän laidalla kun ratsastit uudestaan kohti estettä. Juuri ennen hyppyä Ossi meinasi taas pysähtyä, mutta olit nopea ja iskit sitä raipalla takapuolelle. Ori hyppäsi tälläkertaa hieman sievemmin. Päätin lopettaa tähän ja kiittelin teitä jälleen hyvästä työstä

13.07.2011 - Päiväkirjamerkintä
Olin saanut tehtäväkseni viedä Liisan serkku tytön Jannin maastoon. 13-vuotias tyttö oli siro ja pieni ja oli kuulemma erityisen kiintynyt Vinniin. Siispä satuloimme Vinnin ja Ossin ja suuntasimme läheiselle hiekkatielle. Ossi oli alkuun hieman ihmeissään uusista paikoista ja olisi mielellään jäänyt katselemaan kaikenlaista kummaa. Vinni kuitenkin jolkotti edellä varmasti joten eihän tämä herra voinut jäädä. Hiekkatiellä nostimme ravin ja Ossi alkoi heti rymistellä Vinnin rinnalle ja yritti ohitse. Huikkasin Jannille, tahtoisiko tämä laukata. Tytöltä ei kahta kertaa tarvinnut kysyä kun tämä jo antoi Vinnille laukkapohkeet ja poni lähti. Ossihan siitä kimpaantui ja syöksyi perään niinkuin ohjus. Metri metriltä saavutimme edellä laukkaavaa kaksikkoa ja pian olimmekin jo ohittaneet heidät. Aloin pidättämään Ossia ja se hidasti raviin. Olimme tulleet Tartanjärven rannalle ja käännyimme takaisin. Tulomatkalla Ossi olisi tahtonut päästellä vielä lisää, mutta tyytyi kohtaloonsa ja käpsytteli kohti kotia rauhallisesti.

17.06.2011 - Estevalmennus, Leena Koivisto © omistaja
Ossi oli edistynyt niin hyvin ratsukoulutuksessa, että tänään päätimme ensimmäistä kertaa kokeilla orin kanssa esteitä. Tai no, harjoituksessa käytettiin puomeja ja kavalettejä. Lämmittelit Ossin tuttuun tapaan, samalla kun kannoin puomeja kentälle. Asetin kaksi puomia pitkän sivun sisäpuolelle, niin että kynnys puomin ylittämiseen olisi Ossille matala. Ori katseli puomeja pöristen jo uraa pitkin ravaillessanne ja mietiskelin kuinkahan mahtaisi käydä, kun yrittäisitte ylitse. Ensimmäisellä kerralla tulitte käynnissä puomeja kohti ja Ossi teki stopin jo parin metrin päähän. Se pörhisteli ja katseli kirkkaanpunaraitaista puomia ihmeissään. Se oli toki hypännyt ennenkin esteitä, mutta ilman ratsastajaa. Pienen suostuttelun jälkeen ori otti ensin yhden ja sitten toisen askeleen kohti puomia ja ihan puomin edessä hyppäsi paikaltaan sen yli. Toisen puomin se kiersi, eikä edes harkinnut ylittävänsä sitä. Käskin tulla uudelleen, mutta rohkaista oria hieman enemmän. Tällä kertaa lähestyminen oli varmempaa, mutta taas puomin edessä ori alkoi epäroidä. Tällä kertaa se kuitenkin astui puomin ylitse ja suostui jopa ylittämään toisenkin ilman dramatiikkaa. Kun puomien ylittäminen käynnissä alkoi sujua, oli aika ottaa sama ravissa ja laukassa. Nyt Ossi ylitti puomit kuin vanha tekijä, eikä enää muljautellut silmiään. Kun harjoitus alkoi onnistua, tein yhden kavaletin puomien kohdalle. Tulitte kavaletin ensin ravissa, Ossin jälleen pörhistellessä. Rohkaisit oria kuitenkin todella hienosti ja se hyppäsi ilmavaran kera ylitse. Seuraavilla kerroilla se alkoi tottua kavalettiin ja jälleen muutaman kerran jälkeen se hyppeli esteen ylitse kuin vanha tekijä. Olit sanoin kuvaamattoman tyytyväisen näköinen ja kehuin oria hienosta työskentelystä.

14.06.2011 - Päiväkirjamerkintä
Ossi osaa jo ratsastuksen perusasiat. Laukkakin on alkanut vihdoin sujua maltillisen harjoittelun jälkeen ja alamme pikkuhiljaa siirtyä harjoittelemaan yhä vaikeampia juttuja. Ensimmäinen estevalmennus on merkattu päivälle 17.6 ja silloin nähdään millaisia estetykin taitoja ori vilauttelee vai vilautteleeko ollenkaan. Toki aloittelemme pelkistä puomeista, mutta tarkoitus olisi edetä melko sutjakasti, tosin orin ehdoilla. Josko syksyn mittaan päästäisiin starttaamaan kilpakentillä oikein urakalla !

Tämä on virtuaalihevonen

Ulkoasu © Vapaasti kopioitavaa by Melissa & Milja  Muokkaus Saila