Etusivu / Yksityiseksi?
tämä on virtuaalitalli

Avslappnad Aarika


© Anni R.


Nimi:Avslappnad AarikaPainotus:Yleispainotus
Sukupuoli:TammaKoulutustasoKo: HeB
Rotu:ShetlanninponiRe: 65cm
Syntymäaika: 01.11.2009 IkäOmistaja:Saila VRL-05775
Säkäkorkeus:96cmKotitalliElm Ponies
Rekisterinumero:VH11-017-0290Kasvattaja Lisa Mårne


Aarika täytti 4-vuotta 13.05.2010
Kuoli luonnollisesti 26 - vuoden iässä omaan tarhaansa.

Saavutukset

VPA-2 myönnetty 01.08.2011
50p + 24p + 1p + 20p = 95p.
Sukuselvitys kiva. Persoonallinen luonne

SHLA-I myönnetty 30.11.2011
21,5(21-22)-18-30-21-11-10= 111,5p
"Onnittelut hienon ykköspalkinnon johdosta!"

YLA2 myönnetty 24.08.2011
24 + 30 + 21 + 35 = 110p

Luonnekuvaus

Aarika oli ennen kaikkea heräteostos. Aamulehteä lukiessani silmiini pomppasi syötävän suloisen shetlanninponin kuva ja samaisessa yhteydessä luki ''myydään''. Yritin sivuuttaa ilmoituksen välittämättä, mutta päivän aikana tamma palasi mieleeni monia kertoja. Isoisäni tuhahduksista huolimatta kiinnitin trailerin auton perään ja lähdin tammaa hakemaan. Tämän jälkeen Aarika on aiheuttanut minulle harmaita hiuksia juoksentelemalla ympäri pihamaata, aidoista huolimatta. Välillä vihainen naapuri soittaa, kuinka tamma on taas syönyt hänen porkkanansa ja hätistellyt samalla reissulla kanoja. Vaimon kukatkin ovat kuulemma aivan tallottuja. Silti tästä tammasta on kehkeytynyt kaikkien tallilla kävijöiden suosikki ja se kerääkin luultavasti eniten rapsutuksia koko katraasta.

Halutessaan tämä pikku piru osaa olla oikein kiltti ja kultainen tapaus, mutta joskus minusta tuntuu, että se haluaa sitä hyvin harvoin. Aarika on poni, jonka kanssa saan päivittäin miljoona hermoromahdusta, mutta harvoja hyviä hetkiä osaakin sitten arvostaa senkin edestä. Shetlanninponi, todella isolla S kirjaimella. Aarikan ajatukset sen pään sisällä ovat varmaan kierommat mitä kenelläkään voi olla. Ensimmäinen asia, minkä tammasta huomasin sen tullessa talliin, oli sen loistava taito karata. Tamma karkasi ensimmäisenä päivänä neljä kertaa, sellaisista paikoista mistä en ikinä ajatellutkaan, että minkään kokoinen poni pääsisi. Jos jokin ei tammaa miellytä, se kyllä keksii keinot miten päästä tilanteesta pois. Se avaa solmut, ryömii aidan ali ja avaa karsinan oven silmänräpäyksessä. Se menee pienimmästäkin raosta. Tämän takia tammaa pidetään aina erityismatalissa aidoissa ja sillä on kaksi varmuuslukkoa sen karsinan ovessa. Tammaa ei voi jättää mihinkään kiinni ilman valvontaa.

Välillä Aarikaa ulos vieressä tuntuu, että narun toisessa päässä on suuri ori, ei vyötärönkorkuinen shettistamma. Aarika suorastaan rakastaa kiskoa taluttajaansa pihamaan ympäri, joskus jopa ihan olemattomista syistä. Se vain paahtaa eteenpäin, ilman mitään määränpäätä, luultavasti ihan oman huvin vuoksi. Tämänkin takia tammalla on aina oltava riimunnaru turvan ympärillä, isommilla paikoilla mieluiten suitset. Aarikan itsesuojeluvaistokaan ei ole mitä parhaasta päästä. Tarhassa se ensin mielellään näykkii ja potkii isompiaan ja pian jo juoksee karkuun tuli hännän alla.

Jos taluttaessa meni jo hermo, ei hoitaminenkaan varmasti ole mitään mannaa. Tamma tekee kaikkensa hankaloittaakseen hoitajan työtä. Harjatessa Aarika pyörii ja hyörii ja levittää harjasangon hoitajan kerättäväksi. Kavion se nostaa vain kun on pakko ja kun silmä välttää, kiskoo se itsensä irti. Nylon riimu ei sitä pidättele, vaan se saa sen jotenkin kummallisesti aina hajalle jostain suuntaa. Kopskops poni juokseekin jo talli käytävää pitkin, epätoivoisten tallityttöjen yrittäessä sitä kiinni. Eli sääntö numero yksi, älä jätä Aarikaa ilman valvovaa silmää. Satulointi ja suitsiminen sujuvat samanlaisella tepastelulla kuin harjaaminenkin. Aarika kuitenkin tottelee kun sitä topakasti kieltää. Se saattaa pysyä hetken paikallaan, mutta jatkaa pian taas samaa hulvatonta menoaan.

Aarikalla on kahdenlaisia päiviä ratsastuksen suhteen, kuten kaikilla. Hyvät ja huonot päivät vuorottelevat ja joskus tamman mielipide asiaan voi muuttua silmän räpäyksessä kesken treenien. Alkuun yhteistyöhaluisesta tammasta voi tulla tinttaileva, pukitteleva piru. Aarika rakastaa sekä esteitä, että koulua ja onkin oikea moni toimi poni. Se ei tarvitse juuri minkäänlaisia apuja, kun jo toimii ajatuksen mukaan. Se taipuu ja sen askellajit ovat välillä todella nättiä katseltavaa. Se liitää esteiden ylitse kuin unelma, kieltämättä tai pudottamatta. Se osaa laskea juuri oikeat askelvälit esteiden välille, eikä ratsastajan tarvitse kuin istua, samalla kun miettii koulupäivän matikan laskuja... Nojaa... Hyvinä päivinä Aarika tosiaan toimii noin, mutta huonot päivät ovat täysin vastakohta näille hyville. Tamma pukittelee, hyppii pystyyn ja kaahoottaa, kuuntelematta mitään apuja. Se kieltää esteillä ja pudottaa ne säälittä. Kun ratsastaja on mitä oudoimmilla kevätjuhla kuvioilla tiputettu takaisin maankamaralle, juoksee Aarika tyytyväisenä pois kentältä, minne ikinä sitten sen tie viekään. Kuin sekunnissa se muuttuu kauniista kouluponista pörröiseksi hirviöksi. Aarikan kanssa on mukava maastoilla, sillä se ei juurikaan säiky mitään tai temppuile. Se kuitenkin rakastaa ruokaa, joten oksat ovat sen mieleen. Aarika matkustaa mielellään trailerilla. Kisoissa sen mielialat vaihtelevat yhtälailla kuin kotona, ja se näkyy myös kilpailu suorituksissa.

Sukutaulu & -selvitys

Isä: Luriwig Rassen Ii: Hector II Iii: Orion O.
Iie: Hefres
Ie: Ranssa Iei: You Two
Iee: Like Flower
Emä: Geena Ei: Yero Eii: Go Gold
Eie: Grasha
Ee: Vind Spark Eei: Dafar K
Eee: Vinfues

i: Aarikan isä Luriwig Rassen on todella suloinen ruotsalainen ori. Vappuna syntyi pienelle maatilalle, jossa oli kautta-aikain kasvatettu shetlanninponeja, pieni ruunikko orivarsa. Sen otsaa koristi suuri tähti ja silmät olivat lempeät. Rasse todellakin oli lempeä, eikä siitä löytynyt tippaakaan orimaisuutta, päinvastoin. Se viihdytti joskus jopa lapsia talutusratsastuksen parissa. Kun ori sitten kahmaisi varsanäyttelyissä palkinnot toisensa jälkeen, tehtiin siitä tarjous ja se siirtyi oriasemalle. Sielä se koulutettiin ensin ratsuksi ja sillä kilpailtiin sekä esteissä että koulussa. Sijoituksia poni on kerännyt erilaisista näyttelyistä ja kilpailemalla menestyksekkäästi koulussa pääasiassa tasolla Helppo B, mutta myös Helppo A:sta orilla on muutama sijoitus. Ansiokkaan kisauran jälkeen ori siirtyi täysipäiväiseen siitokseen vain 15-vuotiaana. Ori astuu edelleen tammoja oriasemalla pienessä kaupungissa.

ii: Hector II asui koko elämänsä shetlanninponeja kasvattavassa, suuressa siittolassa. Hektor oli hyväluontoinen, mutta hieman villi orin ketales, joka keksi tuontuostakin kepposia. Kimo ori rakasti esteiden hyppäämistä, mutta orilla ei juuri kilpailtu, sillä sen upea suku puhui puolestaan jalostuksessa. Hektorilta olisi kuitenkin löytynyt kapasiteettia pitkälle ja monen mielestä orin kykyjen hukkaan heittäminen oli vastenmielistä, mutta onneksi siitä saatiin monia käyttökelpoisia jälkeläisiä. Lähes sadan ponin isä oli kantakirjattu ensimmäisellä palkinnolla, joten sen luonnekkin puhui puolestaan. Ori lopetettiin 25-vuotiaana, koska se meni niin huonoon kuntoon.

iii: Orion O. oli menestyksekkäästi raviuralla pärjännyt kilpaponi. Omistajan kuumaksi kuvaileman orin tarina ei ollut hääppöinen; isä oli keskinkertainen raviponi ja emä jäi lähinnä viimeiseksi. Kovalla ja asiantuntevalla treenillä Orionista kuitenkin yksi Ruotsin tunnetuimmista raviponeista ja sen nimi löytyy vielä nykypäivänäkin monen shetlanninponin lähisuvusta.

iie: Hefres syntyi pienelle ravitallille, josta se sitten lähti kiertoon. Lähes kymmenen omistajan hoidossa ollut tamma päätyi vasta eläkepäivillä shetlanninponi kasvattajalle, joka ensimmäisenä huomasi tamman upean suvun ja kauniin rakenteen. Hefres ei valitettavasti ehtinyt vaikuttaa tilalla kauaa, kun jo vuoden päästä menehtyi vanhaan, huonosti hoidettuun vikaan.

ie: Ranssa syntyi pienessä siittolassa Isossa-Britanniassa. Ruunikon tamman alku ei ollut hääppöinen, sillä kaksosvarsana syntyneen tamman emä hylki sitä. Se kuljetettiin samana päivänä toiselle puolelle Britaniaa, jossa se sai itselleen varaemän ja sen elämä pääsi alkamaan. Tilalla vieraillut ruotsalainen nainen ihastui tammaan ikihyviksi ja vieroitusikäisenä Ranssa jo matkustikin kohti Ruotsia. Kilpailtuaan muutaman vuoden, halusi pienen maatilan omistaja ostaa tamman itselleen siitokseen. Loppuelämänsä tamma sitten asuikin sielä, saaden vain yhden jälkeläisen.

iei: You Totwo on Isossa-Britaniassa vaikuttanut ori. Este- ja koulukilpailuja kiertäneellä orilla oli kasassa melkoinen kasa mitaleja ja pokaaleja. Luonteeltaan sitä kuvattiin aina täydeksi kympiksi ja näyttelyissä se sai lähes pelkkiä kehuja. Jo varsana sen arvo tiedettiin ja eräs vanha herra ostikin sen ihan hulluun hintaan, mutta sai omansa takaisin lähes heti, kun oria ruvettiin käyttämään jalostuksessa.

iee: Like Flower syntyi ja asui pienessä siittolassa Briteissä. Tamma oli melkoinen äkäpussi, eikä mikään maailman parhaista periyttäjistä. Sen suku ja rakenne kuitenkin puhuivat puolestaan ja se varsoi kaksi kertaa, joista toisella sai kaksoset. Tamma lopetettiin jo 14-vuotiaana, kun omistajalla ei ollut kiinnostusta pitää sitä, mutta tämä ei tahtonut tammaa kiertoonkaan laittaa.

e: Aarikan emä Geena, lehmänkirjava 105cm korkea tamma asui suuren puoliverisiittolan maskottina. Syntymäpaikasta ei ole tietoa, mutta kasvattajaksi tammalle on merkitty Jaana Kokko. Tamma ilmeisesti kulkeutui puoliverisiittolaan kaupanpäällisinä. Tammalla kilpailtiin muutamat kilpailut koulussa tasolla Helppo C , mutta pääosin se vietti laatuaikaa laitumella, suurten puoliveristen jaloissa nyhjäämällä ja mahaa kasvattamalla. Tammalla teetettiin kolme varsaa, joista yksi on Aarika. Geena oli kuulemma todella tuittupäinen tapaus, lieneekö Aarika perinyt tämän piirteen äidiltään.

ei: Yero on ruotsalainen esteponi. Sen omisti ruotsissa asustava kilparatsastaja Henrik Rugwan, jonka luona ori myös syntyi. Henrikin lapset aloittivat Yerolla kilpauraansa. Ori oli todella kiltti tapaus ja opettikin kaikki Henrikin lapset ratsastuksen saloihin. Kisatuloksien kanssa se ei loistanut, mutta luonteensa ja rakenteensa puolesta se siitti monia varsoja, jotka ovat pärjänneet kisaurallaan hyvin. Yero kuoli luonnollisesti kesällä, ollessaan 29-vuotias.

eii: Gold Go asui Ruotsissa erään naisen luona, pitämässä seuraa suurelle puoliveriruunalle. Ori syntyi pienen kasvattajan tilalla, mutta kun se ei erityisemmin ihastuttanut ketään, sai edellä mainittu nainen tämän ylläpitoa vastaan vuokralle, sillä ehdolla ettei sitä ruunattaisi. Gold Go oli hyvätapainen, mutta muuten siinä ei ollut mainitsemista.

eie: Grasha oli pienen ratsastuskoulun maskotti ja pienten lasten ehdoton suosikki. Tamma kiersi ratsastustunneilla koko ikänsä, opettaen pienimmät hevostelun saloihin. Kun se läheni 20-vuoden ikää, se pääsi eläkkeelle. Ratsastuskoulun omistaja ei kuitenkaan raaskinut luopua tästä kultaisesta neidistä, vaan tamma asui loppuikänsä ratsastuskoululla

ee: Vind Spark syntyi ja kasvoi samassa siittolassa kuin Hector II. Kolmevuotiaana se palkittiin rotunsa parhaana tammavarsana ja siitä sen näyttelyura lähti nousuun. Monet arvonimet keräillyt tamma myytiin toiselle kasvattajalle, jonka luona se synnytti seitsemän tervettä jälkeläistä. Vind Spark menehtyi vain 17vuotiaana.

eei: Dafar K. asusti Vind Sparkin, Hector II ja Vinfues kanssa samalla siittolalla. Ori kuitenkin syntyi Hollannissa, missä varsana kiersi näyttelyitä ja hankki nimeä. Astutusluvan saadessaan se pakattiin mitä pikimiten kuljetusautoon ja kiikutettiin Ruotsiin. Omistaja kuvaili tätä herraa täyden kympin löydöksi.

eee: Vinfues oli jo syntyessään pelkkä vitsi, eikä sitä arvostettu shetlanninponijalostuksessa juuri lainkaan. Tamma oli mahdoton ratsastettava, rakenteeltaan tönkkö ja suvultaan tuntematon. Se sai kuitenkin mahdollisuuden ja sillä teetettiin yksi varsa, jonka jälkeen se myytiin. Tamma sai loppuelämän kodin pieneltä maatilalta, missä sen saavutuksia ei tuijotettu.

Jälkeläisinfo

Aarika on tarjolla evm-sukuisille, menestyneille shetlanninponioreille. Tamma on kokonaan jalostuskäytössä, voit tarjota oria sähköpostilla. Aarika tulee saamaan maksimissaan kuusi varsaa.

s. 29.12.2010 t. Arienna i: Tomtenisse TIPom. Mari H
s. 04.02.2011 o. Hassel Swabah HAD i: Jack Blacky om. Saila
s. 21.08.2011 t. Avslappnad Evelyn i: Insomnia SWEom: Lehtokorpi
s. 26.09.2011 o. Eminence HAD i: Emil of Haverkampom: Hipsutus
s. 16.01.2011 t. Elm Dheliai: Licqurice Allsortsom: Saila

Sijoitukset

Esteratsastus (43 sijoitusta, 5 voittoa)

29.10.2010 / Kutsu / Ristikkoluokka / 3/14
14.11.2010 / Kutsu / 50cm / 3/25
20.11.2010 / Kutsu / Ristikkoluokka / 3/10
24.11.2010 / Kutsu / 40-50cm / 7/50
26.11.2010 / Kutsu / 40cm / 5/52
05.12.2010 / Kutsu / 50cm / 2/15
06.01.2011 / Kutsu / 60cm / 2/55
09.01.2011 / Kutsu / 50cm / 2/24
16.01.2011 / Kutsu / 40cm / 4/20
17.01.2011 / Kutsu / 40cm / 4/20
19.01.2011 / Kutsu / 60cm / 1/20
20.01.2011 / Kutsu / 50cm / 1/20
21.01.2011 / Kutsu / 50cm / 4/20
29.01.2011 / Kutsu / 50cm / 3/21
18.01.2011 / Kutsu / 50cm / 2/11
30.01.2011 / Kutsu / 50-60cm / 1/7
12.02.2011 / Kutsu / 40cm / 2/30
12.02.2011 / Kutsu / 60cm / 6/45
21.02.2011 / Kutsu / 40cm / 3/27
31.05.2011 / Kutsu / 40cm / 1/16
06.06.2011 / Kutsu / 60cm / 2/16
16.06.2011 / Kutsu / 20-30cm / 2/25
17.06.2011 / Kutsu / 40-50cm / 2/44
13.06.2011 / Kutsu / 60cm / 3/18
31.08.2011 / Kutsu / 40cm / 2/7
04.10.2011 / Kutsu / 60-70cm / 4/50
25.09.2011 / Kutsu / 50cm / 2/41
31.10.2011 / Kutsu / 50cm / 4/50
06.10.2011 / Kutsu / 50cm / 4/21
08.10.2011 / Kutsu / 60cm / 3/24
08.10.2011 / Kutsu / 40cm / 4/25
11.11.2011 / Kutsu / 50cm / 4/29
18.12.2011 / Kutsu / 50cm / 5/72
19.12.2011 / Kutsu / 50cm / 8/72
04.11.2011 / Kutsu / 60cm / 6/50
06.11.2011 / Kutsu / 60cm / 2/50
18.11.2011 / Kutsu / 60cm / 2/57
23.11.2011 / Kutsu / 60cm / 6/57
24.11.2011 / Kutsu / 60cm / 2/57
27.11.2011 / Kutsu / 50cm / 1/49
29.11.2011 / Kutsu / 60cm / 4/57
30.11.2011 / Kutsu / 50cm / 5/49
30.11.2011 / Kutsu / 60cm / 5/57
15.01.2012 / Kutsu / 50cm / 1/7


Kenttä & maastosijoitukset (16 sijoitusta, 2 voittoa)

26.10.2010 / me Kutsu / 50cm / 5/24
18.12.2010 / ke Kutsu / Aloittelijaluokka / 3/15
03.02.2011 / MEJ Kutsu / 50-60cm / 2/27
04.02.2011 / MEJ Kutsu / 60cm 4/29
05.02.2011 / MEJ Kutsu / 60cm / 3/29
22.02.2011 / me Kutsu / 50cm / 3/22
22.02.2011 / me Kutsu / 60cm / 3/19
25.09.2011 / me Kutsu / 55cm / 1/26
16.10.2011 / KERJ Kutsu / Aloittelijaluokka / 3/9
17.10.2011 / KERJ Kutsu / Aloittelijaluokka / 2/9
18.10.2011 / KERJ Kutsu / Aloittelijaluokka / 3/9
11.11.2011 / MEJ Kutsu / 60cm / 1/20
12.11.2011 / MEJ Kutsu / 50cm / 3/57
11.11.2011 / MEJ Kutsu / 60cm / 1/20
12.11.2011 / MEJ Kutsu / 50cm / 3/57

Koulusijoitukset (50 sijoitusta, 10 voittoa)

27.10.2010 / Kutsu / Raviohjelma / 4/18
31.10.2010 / Kutsu/ HeC /1/22
29.10.2010 / Kutsu / HeC / 5/26
11.11.2010 / Kutsu / HeC / 1/36
12.11.2010 / Kutsu / HeC / 5/29
12.11.2010 / Kutsu / HeB / 5/49
13.11.2010 / Kutsu / HeC / 1/25
15.11.2010 / Kutsu / HeB / 2/56
18.11.2010 / Kutsu / HeC / 3/74 92.906%
25.11.2010 / Kutsu / HeC / 1/16
07.12.2010 / Kutsu / HeB / 5/34
08.12.2010 / Kutsu / HeB/ 4/36
06-08.12.2010 / Kutsu / HeB / 1/36
14.12.2010 / Kutsu / HeA / 7/111
15.12.2010 / Kutsu / HeB / 11/142
16.12.2010 / Kutsu / HeC / 1/111
08.12.2010 / Kutsu / HeC / 3/20
09.12.2010 / Kutsu / HeB / 1/31
18.12.2010 / Kutsu / HeB / 4/26
23.12.2010 / Kutsu / HeC / 2/33
11.01.2011 / Kutsu / He B / 1/39
01.02.2011 / Kutsu / HeC / 14/297
02.02.2011 / Kutsu / HeC / 1/291
07.02.2011 / Kutsu / HeC / 7/291
07.02.2011 / Kutsu / HeB / 13/441
10.02.2011 / Kutsu / HeC / 13/283
11.02.2011 / Kutsu / HeC / 16/316
14.02.2011 / Kutsu / HeC / 2/316
20.02.2011 / Kutsu / HeB / 11/438
21.02.2011 / Kutsu / HeC / 10/297
23.02.2011 / Kutsu / HeB / 6/297
27.02.2011 / Kutsu / HeC / 13/290
06.02.2011 / Kutsu / HeB / 4/77
01.02.2011 / Kutsu / HeC / 4/19
01.02.2011 / Kutsu / HeB / 2/20
04.02.2011 / Kutsu / HeC / 1/20
04.02.2011 / Kutsu / HeB / 3/20
05.02.2011 / Kutsu / HeB / 2/20
05.02.2011 / Kutsu / HeB / 2/20
06.02.2011 / Kutsu / HeC / 2/19
07.02.2011 / Kutsu / HeC / 3/20
09.02.2011 / Kutsu / HeC / 2/20
10.02.2011 / Kutsu / HeB / 2/20
15.01.2011 / Kutsu / HeC / 2/22
16.01.2011 / Kutsu / HeB / 2/16
09.03.2011 / Kutsu / HeC / 4/207
21.03.2011 / Kutsu / HeB / 8/276
10.06.2011 / Kutsu / HeC / 7/96
10.06.2011 / Kutsu / HeC / 5/94
10.06.2011 / Kutsu / HeB / 7/87


Valmennukset ja päiväkirjamerkinnät

19.02.2012 Tarinakisat Pitkärannassa 50cm 1/4
Osallistuin Aarikalla, koska se on ensimmäinen shetlanninponini ja rakkaimpani. Nämä kilpailut tulevat olemaan viimeiset kilpailut ennen Aarikan eläkkeelle jäämistä. Iästä huolimatta tamma on vielä virkeä ja oma kuriton itsensä, joten se tykkää välillä irrotella ja hyppääminen on aina ollut sen lempipuuhaa. Vanha tammma rakastaa myös kisapaikan hälinää. Vaikka Aarikalla virtaa riittääkin, ei vanhan tamman jalat enää kestä kovin korkeita luokkia ja mahaakin on kertynyt sitten viime kilpailuiden.
24.07.2011 Estevalmennus, Liisa

Aarika ravasi kenttää ympäri pää pystyssä ja Jennika näytti siltä ettei pysy selässä enää sekuntiakaan. Hetki sitten Aarika oli esitellyt pukkitaitojaan ja Jennika oli maistanut muutaman kerran maata. Kentän laidalle oli kerääntynyt kymmenkunta ihmistä katsomaan "show:ta" ja Aarika selvästi nautti huomiosta täysin rinnoin. Jälleen uusi pukkisarja ja Jennika suistui satulasta. Tamma ravasi voitonilme kasvoillaan ympäri kenttää karkuun ihmisiä, jotka yrittivät saada sitä kiinni.

Jennikan kavuttua uudelleen selkään annoin tälle raipan ja komensin pistämään ponin kulkemaan niinkuin Jennika tahtoo. Tiesin tehtävän kuitenkin olevan vaikea, mutta uskoin tytön selviytyvän. Pian pukitteleva tamma laukkasi kenttää ympäri Jennikan husiessa sitä raipalla. Muutaman minuutin kuluttua tamma alkoi väsyä ja Jennika sai sen vihdoin kuuntelemaan apuja.

Kun Aarika vihdoin oli saatu aisoihin, aloin rakentamaan esterataa joka koostui muutamasta pienestä ristikosta. Jennika teki radalla kaikkensa saadakseen Aarikan esteiden ylitse ja menemään tiet edes jollain lailla kunnollisesti. Muutaman onnistuneen hyppykerran jälkeen nostin esteet kuutenkymppiin ja tamma sai näyttää mitä oikein osasi. Loppuvalmmennus sujuikin ilman kommelluksia.

12.06.2011 estevalmennus, Leena Koivisto

Kenttä pöllysi ja pienen ponin takapuoli nousi taukoamatta ilmaan. Aarika esitteli parhaillaan temppuvarastoaan saapuessani kentälle. Liisa istui selässä tyynenä ja keskittyi pysymään selässä. Pian se rauhoittui hieman ja Liisa pääsikin niskan päälle ja pisti ponin ravaamaan muutaman kierroksen. Pian he siirtyivät tekemään laukkaympyröitä ja minä kokosin samalla pientä esterataa.Aloitimme ihan vain pienestä ristikosta, jonka kaksikko ylitti helposti ravissa. Aarika ei ollut esteestä moksiskaan ja asteli sen yli lähinnä välinpitämättömästi. Kun kaksikko oli hypännyt sen muutaman kerran, aloin koota toista estettä heti ristikon perään. Tarkoituksena oli säädellä Aarikan askelia esteiden välillä ja yrittää pidentään laukkaa hieman matkaa voittavammaksi.Tamma hyppäsi ensimmäisenä olleen ristikon hienosti, mutta toiselle esteelle se hidasti ja melkein kielsi. Napakka raipan isku sai sen kuitenkin hyppäämään ylitse, mutta tyylissä ei todellakaan ollut kehumista. Käskin Liisan olla paljon napakampi heti esteen jälkeen ja pitää pohkeet kokoajan kiinni. Seuraavalla kerralla este ylittyi tyylipuhtaasti mutta askeleita tuli väliin liikaa. Käskin ajaa tammaa enemmän eteenpäin ja juuri ennen estettä antaa pari puolipidätettä.Kun esteiden välillä alkoi olla kaikki kunnossa, päästin kaksikon hyppäämään rataa kokonaisuudessaan. Kiinnitin eniten huomiota hieman hutiloituihin teihin, minkä takia Aarikalla oli vaikeuksia lähestyä joitakin esteitä. Käskin pitää tamman kokoajan pohkeella ja tuntuman suuhun, sekä ohjata paljon huolellisemmin. Lopuksi lähditte maastoon jäähdyttelemään.

05.05.2011 Kouluvalmennus, Jorma Kurila

Viime kerralla olin nähnyt millainen tapaus Aarika oli, joten osasin jo odottaa mitä tuleman piti. En varsinaisesti ole mikään kouluratsastuksen mestari, mutta shetlanninponin osaamat asiat osaan vaikka silmät ummessa. Kouluvalmennus keskittyi kuitenkin lähinnä estepuolella tarvittaviin välttämättömiin taitoihin, mitä tietenkin kaikki tämän tason asiat olivat. Erityisesti pidätteet ja niiden läpi meneminen olivat valmennuksen aiheena. Aluksi ratsukko sai ravata, laukata ja kävellä ympäri maneesia, niin että näin yhteistä työskentelyä. Sen jälkeen käskin Tiuhtia nostamaan laukan ja laukkaamaan pitkät sivut täysiä, mutta lyhyellä sivulla Aarikan täytyisi mennä keskilaukkaa. Alkuun kaksikolla oli hieman pieniä vaikeuksia, jotka kuitenkin korjaantuivat pienellä hienosäädöllä. Kun laukkatyöskentely alkoi sujua, harjoiteltiin vielä vähän pohkeenväistöä.

17.04.2011 Estevalmennus, Jorma Kurila

Haroldlynin hiekkatietä ajaessani mietin kuumeisesti, millainen hevonen tilalla oli vastassa. Liisa oli soittanut minulle viime viikolla, jos viitsisin tulla valmentamaan yhtä heidän tammoistaan. Aarikaksi kutsuttu tamma oli kuulemma menestynyt melko hyvin koulupuolella, mutta esteitä pitäisi nyt harjoitella tulevaa kautta varten. Olin tietenkin lupautunut. Tallissa leukani tipahti, kun näin käytävällä seisomassa pienen ponin. Shetlanninponin. Jennika satuloi tammaa jo hyvää vauhtia ja pian Liisakin tupsahti viereeni. Ihmettelin otusta Liisalle ääneen, mutta hän vain naureskeli ja sanoi että tämä pikkupiru osaa kyllä hommansa.

Heti alkuverryttelyssä Aarika esitteli minulle sarjan pukkeja ja muutaman pystyyn nousemisen. Puristelin päätäni, mutta kiittelin Jennikaa valppaudestaan. Muutaman minuutin päästä uralla ravasi kaula kauniisti kaarella ja hyvin tuntumalla oleva poni. Päätin aloittaa valmennuksen ihan helpoista asioista, puomeista. Kolme ravipuomia peräkkäin ei tuntunut tuottavan ratsukolle minkäänlaista päänvaivaa, joten kasasin suosista kokonaisen esteradan. Kun Aarika ja Jennika suorittivat ensimmäisen kerran rakentamaani rataa, huomasin tamman epäröivän tiukissa kaarteissa, ja näin menettävän arvokkaita sekunteja jahkailuun. Ehdotin Liisalle, että ponille tekisi hyvää harjoitella hieman enemmän tasapainoa. Käskin Jennikan rohkaista tammaa enemmän kurveissa ja kääntää vain rohkeasti. Pian Aarikalla ei ollut enää yhtä paljon vaikeuksia kuin alussa ja aikakin parani heti.

Kun rata oli hypätty muutamaan kertaan ja sitä oli koroteltukin, käskin Jennikan lähteä jäähdyttelemään tamman maastoon. Tältä päivältä tehotreeni riittäisi. Keskustelin vielä Liisan kanssa Aarikasta ja totesin, että tamma tosiaan osasi hommansa, kunhan sitä vähän rohkaisi.

6.3.2011 Kouluvalmennus

Saapuessani kentälle näin pienen shetlanninponi tamman ja ratsastajan kentällä odottelemassa. Heidän seuranaan oli Haflinger ruuna Akkordeon ja ratsastaja Hilma. Alkuverryttelyjen aikana kerroin ratsastajille tunnin ohjelmasta. Tällä tunnilla keskityimme istuntaan ja hevosen hallintaan istumalla oikein. Aluksi kuitenkin lämmittelimme ja verryttelimme kunnolla,koska oli hieman kylmä kevätaamu. Aarika kulki heti alkutunnista oikein nätisti eikä temppuillut , joka kuulemma on yleistä. Käskin ratsastajia nostamaan jalustimet satulalle,päästämään ohjista irti ja rentoutumaan selässä. Pyrimme ratsastajaa hakemaan oikean tuntuman satulassa ennekuin aloimme kunnolla tekemään töitä. Tiuhti löysi heti tuntuman Aarikaan ja sai sen pysähtymään istunnallaan. Muutaman harjoituksen kokeilimme samaa ravissa. Shetlanninponin ravi on yleensä aika pomppivaa,joten Tiuhtilla oli hieman ongelmia istua harjoitusravissa. Tänään emme siis laukkoja ollenkaan nostaneet ja lopputunnista käskin ratsastajia tekemään R-sivulla peruutus-ja pysähdysharjoituksia ja S-sivulla pohkeenväistöä käynnissä.

14.02.2011 Kouluvalmennus, Leena koivisto

Ystävänpäivän kunniaksi suuntasin punaisen maasturin nokan kohti Haroldlyniä. Tänään tarkoituksena oli harjoitella Aarikan kanssa hieman vastalaukkaa. Ulkona oli lähes kolmekymmentä astetta pakkasta, mutta onneksi lämmitetyssä maneesissa tarkeni säällä kuin säällä. Tiuhti ravaili Aarikalla uraa pitkin kun saavuin paikalle. Kaksikko oli lämmitellyt ennen tuloani, joten pääsimme heti aloittamaan vauhdikkaan valmennuksemme. Alkuun Tiuhti sai nostaa muutaman kerran laukan Aarikan kanssa, jotka sujuivat tammalta vanhasta tottumuksesta kuin tyhjää vaan. Muutaman laukkakierroksen jälkeen käskin kaksikon maneesin keskelle suurelle kahdeksikolle ja annoin heille ohjeet. Vastalaukka oli Aarikalla jo tuttu juttu, mutta kertaus on opintojen äiti. Meni hetken aikaa, ennenkuin Aarika suostui laukkaamaan ns. "väärää laukkaa" toisella ympyrällä, sortumatta välillä raviin tai vaihtamalla laukan itse oikeaksi. Kun tamma hoksasi tämän, meni harjoitus toiseen suuntaan jo valtavan paljon paremmin. Loppuun ratsukko harjoitteli vähän peruuttelua tamman rauhoittamiseksi.

23.01.2011 Kouluvalmennus, Liisa

Valmensin tänään Jennikaa ja Aarikaa kouluratsastuksen parissa, ajatuksenani harjoitella erityisesti pohkeenväistöä. Alkulämmittelyksi ratsukko teki muutamia ympyröitä kaikissa askellajeissa niin, että Aarika saatiin kuuntelemaan paremmin pohjeapuja. Tammaa tälläinen puurtaminen enemmänkin ärsytti, joten pukeilta ei tänäänkään vältytty. Se kuitenkin rauhoittui loppuvalmennusta kohti ja pohkeenväistöt sujuivat todella hienosti, jopa paremmin kuin odotin! Kehotin Jennikaa muutaman kerran pidättämään tammaa hieman enemmän ennenkuin aloittaisi väistättämään. Kun pohkeenväistöt käynnissä onnistuivat, sai ratsukko kokeilla vielä muutaman kerran ravissa. Muutama onnistunut väistö saatiin silläkin saralla joten saatoin olla ylpeä ponista! Lopuksi kaksikko lähti maastoon kävelemään.

12.12.2010, Kouluvalmennus, Leena Koivisto

Aarikan kanssa oli keskistetty valmennusten saralta viime aikoina enemmän esteille, mikä valmentajana hieman huolestutti minua. Otin siis asiakseni pitää estevalmennuksen sijasta tammalle tehokkaan koulutreenin. Aloitimme valmennuksen helpoilla asioilla, pysähdyksillä ja peruutuksilla. Alkuun Aarikalla oli hieman vaikeuksia kuunnella Liisan pidättäviä apuja, eteenpäin meneminen kun olisi ollut paljon mukavempaa kuin pysähtely, mutta pian tamma jo äkkäsi juonen ja alkoi tehdä oikein kelvollisia pysähdyksiä. Seuraavaksi käskin Liisaa nostamaan ravin ja tekemään paljon ympyröitä ja kiemurauria, että saataisiin tammaa vähän enemmän muotoon ja kuulolle. Muutaman minuutin väännettyään ja käännettyään Aarika alkoi kuunnella Liisaa entistä tarkemmin ja se alkoi jopa taipua. Käskin alkaa ravaamaan uraa pitkin, ottaen aina pitkillä sivuilla temmonlisäyksiä ravissa ja lyhyellä sivulla laukassa pääty-ympyrä. Aarika hieman innostui ja sortui helposti laukalle kun Liisa pyysi sitä vain lisäämään tempoa. Puolipidätteillä ratkaisimme ongelman ja pian tehtävä suoriutui kiitettävästi. Loppuun kaksikko sai vielä laukata maneesin ympäri muutaman kierroksen, jonka jälkeen he suorittivat itsenäisen jäähdyttelyn.

20.11.2010, Estevalmennus 50cm, valmentaja gatz

Jo alusta alkaen oli selvää, että Aarika on todella omapäinen tapaus. Tamma tepasteli eteenpäin kovalla tarmolla, puri kiinni kuolaimeen ja onnistui ryöstämäänkin muutamaan kertaan. Puolipidätteet, voltit ja kiemuraurat kuitenkin saivat Aarikan rauhoittumaan sen verran, että varsinainen valmennus päästiin aloittamaan. Alkulämmittelynä teimme kevyessä ravissa paljon kiemurauria, voltteja, ympyräkahdeksikkoja ja erilaisia taivutuksia, kunnes Aarika vihdoin näytti hieman rentoutuneemmalta ja valmiilta varsinaisiin harjoituksiin. Ensin teimme muutamia puomiharjoituksia, joista Aarika selviytyi hieman kiirehtien, mutta kuitenkin hyvin. Seuraavaksi siirryimme kavaletteihin, joista rakensin Aarikaa varten kolmen esteen mittaisen jumppasarjan. Ensimmäisenä tuli jälleen kiirehdintä, mutta puolipidätteiden avulla sait Aarikan hienosti hallintaasi. Kavalettiharjoitusten alettua sujua mukavalla mallilla siirryimme noin 50 senttisen esteradan pariin. Kiirehdintä palasi takaisin - ohjeistin jälleen tekemään puolipidätteitä, sekä muutamia ylimääräisiä voltteja ja lyhennyksiä. Ne toimivat, lopulta Aarika alkoi käyttäytyä varsin mallikelpoisesti. Loppuvalmennus sujui mukavissa merkeissä, kun Aarika rauhoittui ja keskittyi aiempaa paremmin. Hienoa työtä!

13.11.2011 Kuulumisia

Aarika alkaa pikkuhiljaa lähentyä eläkeikää kohden ja samalla huoli tammasta kasvaa. Olen tähän pikkuriiviöön todella kiintynyt, joten pelko luopumisesta alkaa hiipiä takaraivoon. Lohduttelen itseäni sillä, että tamma on jättänyt monta kaunista jälkeläistä. Ja shetlanninponit voivat elää vaikka kuinka vanhoiksi!

Aarikaa odottelee kissanpäivät. Tamma luultavasti saa vielä yhden tai kaksi varsaa. Ilmoitin rouvan jopa uusimaan SHLA-palkintoaan, haaveissa ykköspalkinto. KRL-palkinto on vielä haaveissa, saa nähdä ehditäänkö.

10.06.2011 ratsutus, Jennika

Hain Aarikan laitumelta vasta myöhään illalla, kello näytti jo lähes kymmentä. Päivä oli ollut tuskallisen kuuma joten olin päättänyt ratsastaa hevoset vasta ilman viiletessä. Tamma niskoitteli hieman vastaan ja sitä saikin metsästää laitumelta tovin, mutta tallissa se oli selvästi mielissään päästyään hyttysiä karkuun sisälle. Harjasin sen ja tarkistin kaviot, jotka olivat yllättävän puhtaat. Varustuksen jälkeen suihkutin tammalle vielä ötökkäkarkoitetta ja talutin sen ulos. Uskomatonta kuinka 22'c asteen lämpötila tuntuikaan viileältä.

Ohjasin tamman ensimmäisenä pienelle hiekkatiellä, sillä olin päättänyt lämmitellä sen maastossa. Se kulki verkkaisesti ja ötökätkin pysyivät loitolla hyttysmyrkyn ansiosta. Ravasimme pientä hiekkatietä pitkin ja Aarika toimi oikein moitteettomasti, eikä sen tapaisesta temppuilusta näkynyt jälkeäkään. Pian otin suunnan kohti tallia ja ohjasin tamman kentälle, missä aloitimme tekemällä voltteja pääty-ympyrillä ja pohkeenväistöä pitkillä sivuilla. Aarika oli lähes kokoajan hyvin avuilla, mikä oli suoranainen ihme. Se ei yksinkertaisesti jaksanut temppuilla pihalla vietetyn yön jälkeen. Pääty-ympyröiden ja pohkeenväistön jälkeen hyppäsimme pari kertaa noin 50cm korkean okserin. Esteillä tamma kuumeni hieman ja esittelipä se minulle muutaman pukinkin. Ratsastus meni kuitenkin hyvin ja vein tamman takaisin laitumelle suoraa loppuverryttelyjen jälkeen.

25.10.2010 Harjoituskilpailut Tollbomissa

Pisteet: Kouluosuus: 3½ + 2½ + 3 = 9 Esteosuus: 3 + 2 + 2 = 7 yht. 16
Kommentti : Pääasia että sekä ratsastajalla että ponilla oli hauskaa, vaikkakaan erityisen hienoja suorituksia ei tullut; poni keksi omia esityksiä ja juoksi esteiden ohitse.
Oma kommentti: Aarika sai tilaisuuden alhaisimmat pisteet. Tammalle todellakin osui huono päivä, eikä se oikein keskittynyt muuhun kuin toisille hevosille huuteluun. Hauskaa kuitenkin oli!

05.10.2010 Yleisvalmennus, Leena Koivisto

Olin jo istuskellut hyvän aikaa kentällä odottamassa että Liisa ja Aarika saapuisivat paikalle. Kuulin takaani kavioiden kopinaa. Vihdoin, ajattelin. Pian kuitenkin huomasin että pieni poni tallusteli yksin kentälle. Katselin kysyvästi ympärilleni kunnes Liisa itse juoksi paikalle. Poni oli ilmeisesti karannut ja ollut pienellä reissulla. Liisa kapusi selkään ja laittoi Aarikan kävelemään uraa pitkin. Käskin nostaa heti kevyen ravin. Pieni poni pukitti ja käskin Liisan painaa pohkeet kiinni ja antaa raippaa. Niskoja nakellen poni jaksoi tepsuttelua uraa pitkin. Käskin tehdä runsaasti voltteja ja temponvaihteluita. Aloin itse kasata pientä esterataa. Molemmille pääty-ympyrille kokosin pienet ristikot, pitkälle sivulle 40cm korkean pystyn. Ohjeistin Liisaa laukkaamaan ensin pari kierrosta. Laukka sujui hyvin, jos pieniä välipukkeja ei lasketa. Käskin taas antaa eteenpäin ajavia apuja ja pitää Aarikan pään ylhäällä kokoajan. Sen jälkeen keskityimme esterataan. Ensimmäiselle pääty-ympärälle tulisitte ravissa. Esteen jälkeen nostaisitte laukan ja hyppäisitte pystyn laukassa, jonka jälkeen toiselle pääty-ympyrälle hidastettaisiin raviin. Ensimmäisen esteen lähestyminen oli hyvä. Laukan noston jälkeen Aarika nosti pään pilviin ja puri kuolaimiin kiinni. Toiselle esteelle lähestyminen tuli aivan liian lujaa, mutta selvisitte sen yli. Esteen jälkeen Aarika ei kuunnellut pidätteitäsi vaan jatkoi hurjassa laukassa esteelle. Hyppäsitte sen, mutta käskin mennä toisen kerran, tällä kertaa ravissa. Aarika hidasti raviin ja hyppäsitte esteen rauhallisemmin. Toisella kertaa suoritus oli puhtaampi, pientä ryntäilyä lukuun ottamatta. Loppuverryttelyksi ravailitte vielä hetken aikaa.virtuaalihevonen
ulkoasun copyright Susanna K. 2008 / tekstien Elm Ponies / kuvien Kisshu & misery.