Elm Ponies

Saanan Tuulenvalssi

img
© EmmiN. 2011

Shetlanninponi tamma Saanan Tuulenvalssi
VH14-017-0444
syntynyt 14.05.2014
103cm
Valjakkoajo (vaativa, HeC & 40cm)
Omistaja Saila (VRL-05775)
Kasvattaja Tunturiveikot

Tuuva 4-vuotta 14.07.2014

Saavutukset

Tuuva on vielä kasvava lapsi

Jälkeläiset

Tuuva on vielä kasvava lapsi

Luonne

Saanan Tuulenvalssi on oma tuontini Pohjois-Suomesta, kylästä missä ihmiset puhuivat ihmeellisesti ja Norjan rajalle pääsi kävellen parissa minuutissa. Oletin lomallani, että tulisin tapaamaan vain poroja, mutta yllätyin iloisesti kun hotellini lähellä järjestettiin myös vaellusratsastusta suomenhevosilla. Tallin maskotti, Juliette P. oli juuri varsonut, joten pitihän sitä nyt varsaakin ihastella. Tammavarsa oli kuulemma syntynyt tuulisella ja räntäisellä kelillä, siitä nimi. Olipa suomenhevosmainen, pähkäilin. Omistaja toki tuumasi samaan syssyyn että varsa on myynnissä. Olin toki etsinyt uutta verta talliin, mutta en tiennyt oliko syrjäisestä Lapin peräkylästä, suvultaan mitään sanomaton varsa oikea vaihtoehto. Kaupat kuitenkin tehtiin ja niin Saanan Tuulenvalssi muutti meille heti vieroituksen jälkeen.

Kutsumanimeksi tammalle paiskattiin Tuuva ja pienen tutustumisen jälkeen totesin että luonteeltaan neiti ainakin oli rauhallinen. Kopissa neiti otti lunkisti heti ensimmäisiltä metreiltä saakka, eikä sitä liiemmin uudessa kodissakaan mikään hätkäyttänyt. Hoitotoimenpiteissä tamma oli rauhallinen, olihan se tottunut kiireisen vaellustallin elämään jo varsana. Lisäksi Tuuva rakastaa rapsutuksia, mitä on luultavasti ollut tarjolla yllinkyllin kun se oli pieni. Leikkitovereita se sai heti ensimmäisenä päivänä samanikäisistä Elmsin kasvateista. Harjatessa Tuuva jaksaa seistä paikoillaan vaikka hamaan loppuun saakka, eikä varusteiden laittokaan aiheuta mellakkaa. Tamma on ainoastaan herkkä vatsastaan, josta se ilmeisesti kutiaa. Kengitys sun muut erikoiset toimenpiteet eivät tuota ongelmia.

Vaikka tämän neidin suku ei olekaan täynnä toinen toistaan upeampia suorittaja, on Tuuva itse todella motivoitunut sekä ratsun puuhiin että ajoon. Tamma on aina mielellään lähtemässä töihin, satoi tai paistoi. Vaikka Tuuvan taidot eivät ratsuna päätä huimaa, yrittää se aina parhaansa eikä koskaan sano vastaan. Koulussa tamma taipuu joka suuntaan, kuuntelee ohjeita tarkasti ja kävelisi vaikka käsillään. Esteillä tamma on hieman kömpelömpi ja on arka hyppääjä. Vaikka esteiden ylitys ei Tuuvalle hirveästi maistu, tekee se jälleen tunnollisesti sen mitä ratsastaja pyytää. Tuuva olisi varmasti loistava ratsu, mutta halusin sen eritoten valjakkoajoon ja ratsukoulutus jäi hieman huonommalle pohjalle. Valjakkoajossa Tuuvan motivaatio työskentelyyn on vielä parempi kuin ratsastaessa, jos se on edes mahdollista. Tamma on todella reipas, mutta vastaa ohjasapuihin tarkasti ja malttaa odottaa seuraavaa ohjetta. Tuuva on kärryjen edessä parhaimmillaan ja varmasti onnellinen pikku poni. Maasto-osuuksille se lähtee enemmän kuin innoissaan, eikä niistä vauhtia puutu. Joskus Tuuvan kanssa käydään irroittelemassa maastossa aivan kunnolla, että ponineiti saa hieman päästellä höyryjään.

Suku

Isä: Hernfard v. Klassika Ii: Satel Lite Iii: Kratt av Nontstid
Iie: Oolrig
Ie: Helfrid Iei: Arvin Bet
Iee: Nockon Knockknock
Emä: Julfdietta P Ei: Humplery Eii: Energy P
Eie: Beata
Ee: Ingratt Eei: Klaptap Bookaboo
Eee: Nova

i: Hernfard v. Klassika on Tuuvan kasvattajan mukaan norjalainen, kovapäinen poniori. Musta, todella vankkarakenteinen ori asustaa kuulemma aivan Pohjois-Norjassa ja sen kanssa käydään silloin tällöin näyttelyissä myös Suomen puolella. Orilla ei kuulemma koskaan ole ratsastettu viittä minuuttia kauempaa, jonka aikana se rikkoi ratsastuskentän aidan ja mursi ratsastajan solisluun. Hernfardilla on kuitenkin palkintoja näyttelyistä, mutta muuten se on täysin sopimaton siitosoriksi. Ori on 104cm korkea.

Ii: Satel Lite on ruunikko, norjalainen poniori. Sen kanssa on tietokantojen mukaan aikoinaan kokeiltu raviuraa, mutta se siirtyi sen jälkeen norjalaisen naisen omistukseen, joka käytti sitä silloin tällöin jalostukseen. Satel Lite ei loistanut raviurallaan, eikä se juurikaan astunut tammoja. Ori on 103cm korkea.

Iii: Ratojen kauhu, niin ainakin poniravipiireissä puhuivat kun Kratt av Nonstid juoksi vielä kilpaa. Ori oli todella voitontahtoinen radalla, mutta varikolla se pisti aina oman shown pystyyn. Jotkut kuvailivat oria jopa vihaiseksi. Kratt av Nonstid juoksi kuitenkin hienon uran ja oli arvostettu siitosori. Korkeutta sillä oli 103cm.

Iie: Oolrig juoksi aikoinaan kohtuullisen uran Norjan poniraveissa. Tamma palkittiin parissa arvokisassa parhaana vuotenaan ja sen suorittaminen oli usein tasaista, vaikka usein sen vauhti ei riittänytkään voittoon saakka. Tamma oli hyväluontoinen, väriltään päistärikkö ja korkeutta sillä oli vaivaiset 95cm.

Ie: Helfrid asui Ruotsissa, teki kohtalaisen raviuran ja siirtyi sen jälkeen koko päiväiseksi siitostammaksi. Helfridin raviura tyssäsi liian vaisuun luonteeseen ja kilpailuvietin puuttuessa sitä ei kärkijoukossa usein nähty. Tamma oli hyvä varsoja ja sen pehmeää luonnetta pidettiin sen parhaana ominaisuutena. Valitettavasti orivalinnat eivät olleet oikeita ja lähes jokaisesta varsasta tuli enemmän tai vähemmän oikukas. Tamma oli musta, 100cm korkea.
Iei: Kaikki tieto mitä Arvin Betistä sain kaivettua, löytyi tietokannasta. 100cm korkea, rautias poniori ilmeisesti syntyi Saksassa. Sen kilpaurasta ei ole mitään merkintöjä, mutta muutamissa näyttelyistä sitä oli käytetty. Varsoja orilla oli viisi.

Iee: Nockon Knockknock, hauska nimi ainakin jos ei muuta. Tamma oli 104cm korkea, kimo esteponi. Se kisasi pienen uransa aikana Englannissa, missä se on syntynyt. Kisauran jälkeen se rahdattiin laivalla Norjaan, jossa sitä käytettiin ratsastuskoulun tuntiponina ja parin varsan verran siitokseen.

e: Julfdietta P oli todella hyvätapainen vaellustallin maskotti. Tamma ilahdutti pienempiä asiakkaita talutusratsastuksessa ja se sai rapsutuksia päivisin kymmeniltä ihmisiltä. Julfdietta oli todella vaatimattomasta suvusta, eikä sen omistajakaan osannut kertoa siitä oikein mitään. Tamma oli ennen Lappiin muuttoaan tehnyt uran ratsastuskoulussa, mutta kun jalat alkasivat vaivata ja sen omistaja totesi ettei se enää pystyisi kiertää tunneilla, se myytiin. Julfdietta on 102cm korkea, musta tamma.

ei: Humplery asui Virossa ja teki kohtalaisen uran pienen tytön kouluratsuna. Ori oli kuuleman mukaan hyväluontoinen ja todella varma ratsu pienelle Emilie tytölle. Kun Emilie kasvettuaan siirtyi isoihin poneihin, jäi Humperlery asumaan talliin ja viettämään eläkepäiviään, astuen muutaman tamman. Ori oli ruunikko ja korkeutta sillä oli 105cm

eii: Energy P oli 103cm korkea, rautias poniori. Nippelitietoa en tästä orista saanut käsiini, mutta se oli syntynyt Englannissa ja sen kanssa oli kierretty muutama näyttely. Energy P:llä on parikymmentä varsaa, joista yksikään ei ole kovin menestynyt.

eie: Beata on jännä tapaus. Edes tietokannasta siitä ei löytynyt hirveästi säkäkorkeutta ja väriä enempää. Tamma oli ruunikko ja 102cm korkea. Luultavasti se eleli vain pullaponin elämää, eikä juurikaan nähnyt kisakenttiä. Omistajaksi tammalle oli merkitty nainen Briteistä, mutta valitettavasti hän oli jo kuollut kun yritin tavoittaa häntä.

ee: Ingratt syntyi ja kasvoi ponisiittolassa, missä sen ainoa elämäntehtävä oli tehdä varsoja. Tamman omistaja ja kasvattaja oli hieman epämääräinen tapaus ja hänen ponien pitonsa oli usein suurennuslasin alla. Ingratt sai huimat 10 varsaa elinikänsä aikana ja kuoli viimeisessä synnytyksessä. Tamma oli valkea, 100cm korkea.

eei: Klaptap Bookaboo on ehkä Tuuvan suvun menestynein hevonen. Englantilainen ori kilpaili valjakkoajossa, esteillä sekä koulussa tehden kaikissa todella hyvän uran. Ori oli suosittu jalostuskäytössä ja sen kanssa kierrettiin myös näyttelyitä. Klaptap Bookaboo oli 102cm korkea, mustankirjava ori.

eee: Novan elämä oli lähes yhtä varsatäyteinen kuin tyttärensä. Tamma ostettiin samaan siittolaan kun se oli neljä. Se jäi kuitenkin ensimmäisinä astutuskertoina tyhjäksi ja sen varsamäärä jäi viiteen. Nova oli todella lempeä luontoinen ja se lopetettiin jalan murtumisen takia. Se oli kimo ja 103cm korkea.

Kisakalenteri

VVJ:n alaiset sijoitukset 00kpl
KRJ:n alaiset sijoitukset 00kpl
-

Valmennukset & päiväkirja

-

Tämä poni on virtuaalihevonen

Ulkoasu © Vapaasti kopioitavaa by Melissa & Milja  Muokkaus Saila