Sailan yksityiset

Pari sanaa meistä

Sailan yksityiset sai alkunsa, kun ponitalli kävi liian ahtaaksi aina vain suuremmille hevosille. Niinpä otettiin vasara kauniiseen kouraan ja alettiin rakentaa parin kilometrin päähän uutta, toimivampaa ratkaisua hevosten pitoa ajatellen. Muutamassa kuukaudessa vanhalle peltopläntille nousi talli laitumineen. Pieneksi kaavailtu toiminta paisui kuin pullataikina heti ensimmäisten kuukausien aikana, mutta se onkin sitten jo toinen tarina!


Tallirakennus on suuri ja nykyaikainen. Miettiessäni vaihtoehtoja päädyin valmistalliin, joka oli ehkä helpoin ratkaisu tähän hätään. Meiltä löytyy 20 karsinaa jaettuna kahteen eri talliosastoon. Talliosastojen keskeltä löytyy pesukarsina, wc, toimisto, varustehuoneet sekä loimihuone. Tallin yläkertaan rakennettiin sosiaalitilat, missä aikaansa voi tuhlata kahvikupposen äärellä televisiota katsellen. Uudet puitteet luovat myös hieman paineita, niinpä tallin omistajan Sailan voi nähdä juoksentelemassa ympäriinsä siivoushanskat kädessä, välillä pyyhitään jopa karsinoiden seiniä kera tahranpoistoaineen.

Kuraiset tarhat olivat riesa jo ponitallilla, joten tarhojen pohjiin laitettiin sievoinen summa rahaa palamaan. Meiltä löytyy tarhoja perinteisen hiekkapohjan lisäksi myös kumirouheella ja hakkeella. Tarhoja on monta, lähes yhtä monta kuin karsinapaikkojakin. Ne ovat melko suuria, ei mitään postimerkkejä. Muutamasta tarhasta löytyy myös katos hevosille, joten huonollakaan säällä niiden ei tarvitse seisoskella säiden armoilla. Koska Suomen talvet ovat kylmiä, asennettiin jo rakennusvaiheessa jokaiseen tarhaan lämmitettävät vesisaavit. Näin talvellakaan ei tarvitse juosta pultut märkänä ympäri tarhoja hevosia juottaen, vaan vesi pysyy sulana vuorokauden ympäri.

Omaa maneesia emme rakentaneet vaan jaamme maneesimme Elm Poniesin kanssa. Maneesille on matkaa metsätietä pitkin noin kilometrin verran, joten alkulämmittelyt hoituvat kätevästi melkein matkan aikana. Oma kenttä kuitenkin tuli, eikä sen koossa säästelty. 80m x 40m kokoisella kentällä kelpaa ratsastaa, ainakin kesällä kun se on sula. Talvisin kentän kuntoa pyritään ylläpitämään jäätävillä määrillä suolaa, vaikka ratsastajat suuntaavat useinmiten kohti maneesia. Meiltä löytyy myös oma estekalusto, sekä hieman jo elämää nähneet kouluaidat.

Ehkä parasta meillä on maastopolut. Saila omistaa itsessään jo niin paljon maata, että on turha lähteä muiden maille ratsastamaan. Meiltä löytyy hiekkapolkuja, metsäteitä sekä paljon peltomaisemaa. Yhdelle polulle on kasailtu vaatimaton maastoesterata, joka tosin on seuraava remontointi kohde. Koska peltoa riittää, hevosemme myös laiduntavat omilla mailla. Kesäisin Elm Poniesin ja Sailan yksityisten laumat sekaantuvat ja ponit ja hevoset laiduntavat kaikki sulassa sovussa.


Koska hevoset eivät ole ainoita, joihin Saila on hurahtanut, löytyy tallin tontilta myös muita eläinasukkeja! Kaikista tutuin on varmasti tallikoira Bombo, jo 8-vuotiaaksi kääntynyt veteraani. Bombo on sekarotuinen uros, hieman huomionkipeä koiravanhus. Sen näkee useinmiten makoilemassa tallin ovella auringossa, talvisin se kyllä pysyy visusti sosiaalitiloissa sohvan kulmalla. Bombon vanhetessa, Saila otti itselleen myös toisen koiran, Pirren. Pirre on pieni jackrusseli, joka tunnetaan eritoten sen loppumattomasta energiavarastosta. Koira pitää hienosti myös rotat poissa, yhdessä tallikissojen kanssa.

Pirren ja Bombon lisäksi tallin vakiokalustoon kuuluvat tallikissat Sulo, Simba ja Sindi. Nämä kolme maatiaiskissaa vaeltelevat tallin tiluksilla päivät, mutta juoksevat illalla ennen ovien sulkemista sisälle nukkumaan. Sulo ja Simba ovat leikattuja kolleja, Sindi taaseen leikattu narttukissa. Kaikki kolme elävät sovussa sekä hevosten, että koirien kanssa.

Näiden viiden sankarin lisäksi tiluksilla nähdään kesäisin kanoja, jotka asustavat pienessä mökissä tarhojen välissä. Talvet ne viettävät Sailan kotona, autotalliin rakennetussa kanalassa. Lisäksi Saila kasvattaa lihakaneja, jotka asustavat heinäladon nurkkaan tehdyssä kanilassa.


Ulkoasu © Sakkura 2017   /   Kuva © Simone.Com (CC BY-NC 2.0)   /   Taustakuva © Subtle Patterns

Virtuaalitalli   /   A sim-game stable